Svet 28.4.2017 5:00

Na čelu jazzovskega festivala v Montrealu letos Bob Dylan

Montreal, 28. aprila - Bob Dylan bo letos na čelu mednarodnega jazzovskega festivala v kanadskem Montrealu, največjem jazzovskem festivalu na svetu po švicarskem Montreauxu. Ta običajno združi okrog 3000 izvajalcev, tako znanih kot obetavnih. Potekal bo od 28. junija do 8. julija, nastop Boba Dylana je napovedan 30. junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, Washington. Glasbenik Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Glasbenik Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA

Čeprav Dylan, aktualni dobitnik Nobelove nagrade za literaturo za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, velja za legendo folka in enega od pionirjev rocka, pa je raziskoval tudi jazzovske korenine v popu, in sicer na treh albumih, na katerih je interpretiral standarde. Zadnji med njimi je bil Shadows in the Night s priredbami pesmi, ki jih prepeval Frank Sinatra.

Letošnji seznam nastopajočih je "eklektičen in bogat s slogi in kulturami", vključuje pa umetnike 17 narodnosti, ki prihajajo z vseh kontinentov, je povedal direktor festivala Jacques-Andre Dupont.

Med ostalimi nastopajočimi bodo pionirji angleškega progresivnega rocka King Crimson, velikani soula iz Filadelfije The O'Jays, funk pevec Charles Bradley, raper Joey Bada$$ in eksperimentalni elektronik Squarepusher. Pričakujejo tudi francoskega didžeja Waxa Taylorja, znanega po združevanju trip hopa z elektroniko in jazzovskimi vplivi. Predstavil bo svoj najnovejši album By Any Beats Necessary in ga pospremil z video projekcijami.

Festival bo ponudil priložnost tudi obetavni domači glasbenici, 22-letni Charlotte Cardin, ki se bo na treh zaporednih večerih predstavila z glasom in klavirjem. Novinka na festivalu bo tudi Kandace Springs, pevka in pianistka iz Tennesseeja, ki jo je podpiral pokojni Prince.

Izmed jazzovskih velikanov so napovedani Charles Lloyd, John Pizzarelli in Stanley Clarke ter fusion skupina Pink Martini, še poroča AFP.

Na festivalu bodo zavrteli tudi hollywoodski muzikal Dežela La La, glasbo k filmu bo odigral mestni simfonični orkester. Novost pa bo koncertni niz Re:Creation, v katerem bodo glasbeniki, kot je montrealski pianist Jean-Michel Blais, interpretirali dela drugih avtorjev.