Na hitro prelistano 29.4.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. aprila - Pri založbi LUD literatura so izdali kratke zgodbe slovaškega avtorja Pavla Vilikovskega Čarobni papagaj in ostali kič, pri Mladinski knjigi pa roman italijanske pisateljice Margaret Mazzantini Sijaj. Založba Miš je izdala roman Cvetke Sokolov V napačni zgodbi, založba Sidarta pa kolesarsko-kulturno-zgodovinski vodnik po Parenzani Janka Ferka.

Ljubljana. Kratke zgodbe slovaškega pisatelja Pavla Vilikovskega z naslovom Čarobni papagaj in ostali kič. Foto: STA

Ljubljana.
Kratke zgodbe slovaškega pisatelja Pavla Vilikovskega z naslovom Čarobni papagaj in ostali kič.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Cvetke Sokolov z naslovom V napačni zgodbi. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Cvetke Sokolov z naslovom V napačni zgodbi.
Foto: STA

Ljubljana. Kolesarsko-kulturno-zgodovinski vodnik Parenzana s podnaslovom Po poti stare železnice od Trsta do Poreča avtorja Janka Ferka. Foto: STA

Ljubljana.
Kolesarsko-kulturno-zgodovinski vodnik Parenzana s podnaslovom Po poti stare železnice od Trsta do Poreča avtorja Janka Ferka.
Foto: STA

Ljubljana. Roman italijanske pisateljice Margaret Mazzantini z naslovom Sijaj. Foto: STA

Ljubljana.
Roman italijanske pisateljice Margaret Mazzantini z naslovom Sijaj.
Foto: STA

ČAROBNI PAPAGAJ IN OSTALI KIČ - KRATKE ZGODBE IZPOD PERESA SLOVAŠKEGA MOJSTRA BESEDE

Pavel Vilikovsky velja za osrednje ime slovaške proze zadnjih 25 let. V njegovem obsežnem opusu se vztrajno prepletajo intimne teme, refleksija družbe in avtobiografskost. Avtor ne skriva navdušenosti nad modernističnimi pisatelji. Posamezne elemente modernizma učinkovito uporablja v besedilih z izrazito družbeno zasidranimi junaki, ki bi jih zaradi njihove tipične sprijaznjenosti z usodo lahko poimenovali srednjeevropski. K tem pripovednim perspektivam se vrača v ključnih, recepcijsko dvojno zakodiranih besedilih. Zgodbe knjige Čarobni papagaj in ostali kič tvorijo premišljeno celoto. V veliki meri povzemajo, poosebljajo avtorjevo poetiko ali bolje rečeno predstavljajo dovršeno sintezo. Z vidika bralca gre za dostopno, humorno branje na eni strani in resno izpovedno pripovedovanje na drugi, je med drugim v spremni besedi zapisala Špela Sevšek Šramel, ki je delo tudi prevedla.

Leta 1941 rojeni Vilikovsky po prvi knjigi črtic leta 1965 naslednjih 18 let ni mogel objavljati, po letu 1983 pa je izdal več del, ki so bila prevedena tudi v druge evropske jezike. Pisatelj tudi v slovenskem prostoru ni neznanka. Leta 1997 je prejel srednjeevropsko literarno nagrado vilenica ter leta 2010 ponovno obiskal festival kot vabljeni gost. Poleg pričujoče knjige sta v slovenskem prevodu izšli še zbirki kratke proze Kruti strojevodja in Kriza srednjih let.

SIJAJ - NOV ROMAN PRILJUBLJENE ITALIJANSKE PISATELJICE MARGARET MAZZANTINI

V ospredju tokratnega romana Margaret Mazzantini sta fanta Guido in Costantino, ki že od zgodnjega otroštva živita v isti hiši, čeprav v različnih svetovih. Guido, edinec premožne meščanske družine, je bolj ali manj prepuščen samemu sebi, saj se mu starši ne znajo približati. Costantino pa kot oskrbnikov sin živi skromnih razmerah; prisiljen je garati in ubogati. Ko med fantoma vzklijejo posebna čustva, ta najprej vodijo v najstniško erotično izkušnjo, z leti pa prerastejo v ljubezen. Toda občutki zavrnitve, obžalovanja in sramu, ki jih sprožijo odzivi rimske družbe 80. letih, so prehudi in njuna vez se pretrga, dokler se po 20 letih znova ne srečata, oba še vedno v iskanju tistega izgubljenega mladostniškega sijaja, ko sta si drznila slediti svoji pravi naravi. Roman je prevedla Irena Trenc Frelih.

Margaret Mazzantini velja za eno najbolj prepoznavnih imen sodobne italijanske književnosti. Bralce je osvojila z romanoma Novorojen in Ne premikaj se; za slednjega je leta 2002 prejela italijanski literarni nagradi strega in grinzane cavour, po obeh delih pa so posneli tudi film.

V NAPAČNI ZGODBI - CROSSOVER ROMAN O PASTEH NAJSTNIŠKE ZALJUBLJENOSTI

Crossover roman Cvetke Sokolov se ukvarja s tematiko prepovedane ljubezni. Glavna junakinja je gimnazijska Manca, ki se zaljubi v svojega poročenega učitelja. Erotično obarvana ljubezenska pripoved se spogleduje tudi s tegobami odraščanja in z odkrivanjem sveta spolnosti. Avtorica se je lotila podrobne raziskave področja in je do tematike pristopila premišljeno in s strokovnim gradivom. Besedilo kljub temu ne deluje suhoparno, dodatno razgibanost mu daje tudi obilica citatov poezije in glasbenega gradiva.

Cvetka Sokolov (1963) piše predvsem za otroke in mlade. Opisuje drobne otroške radosti pa tudi stiske, ki jih otrok premaga ob podpori odraslih. Z ilustratorjem Petrom Škerlom je bila za slikanico Rdeča hiša leta 2005 nominirana za nagrado izvirna slovenska slikanica, tri leta pozneje pa še za slikanico Ah, ti zdravniki!. Leta je bila z delom Kar ne ubije finalistka za nagrado modra ptica.

PARENZANA - KOLESARSKI VODNIK PO ZGODOVINSKO IN KULTURNO ZANIMIVI TRASI STARE ŽELEZNICE

Parenzana, Porečanka ali Istranka je le nekaj imen nekdanje ozkotirne železnice, ki je med letoma 1902 in 1935 delovala med Trstom in Porečem. Pod kolesarsko-kulturno-zgodovinski vodnik s podnaslovom Po poti stare železnice od Trsta do Poreča se podpisuje Janko Ferk iz Celovca. Kot poznavalec in proučevalec habsburške monarhije je natančnemu kolesarskemu opisu poti dodal tudi bogat zgodovinski oris gradnje in dogajanj okoli slovite istrske proge. Knjiga je bogato opremljena s fotografijami in arhivskimi posnetki stare proge in krajev okoli nje.

Janko Ferk (1958) je pravnik, pisatelj in literarni raziskovalec, sicer zaposlen kot sodnik deželnega sodišča v Celovcu in profesor na tamkajšnji univerzi. Piše v slovenskem in nemškem jeziku; njegov knjižni opus zajema več kot 30 del, za katere je bil večkrat nagrajen. Pričujoči vodnik, ki je njegova prva tovrstna knjiga, je najprej izšel v nemškem prevodu, kjer je doživel odličen sprejem med bralci.