Svet 30.4.2017 5:00

Na mednarodni dan jazza zvezdniški koncert v Havani

Ljubljana/Havana, 30. aprila - Svet bo danes šesto leto zapored praznoval mednarodni dan jazza. Za 30. april ga je določil Unesco na pobudo legendarnega glasbenika Herbieja Hancocka. Namen dneva je opozoriti na jazz kot izobraževalno sredstvo ter pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga in strpnosti. Dan bo zaznamoval zvezdniški koncert v Havani, praznuje ga tudi Slovenija.

Hrvaška, Zagreb. Koncert, jazz. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Koncert, jazz.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

"Unesco je ponosen, da se je ponovno povezal z jazzovskim inštitutom Theloniousa Monka pa tudi s kubanskim glasbenim inštitutom, da bomo dvignili zastavo za jazz, svobodo, kreativnost, za raznolikost in enotnost. Letošnji poudarek na Kubi je dokaz, kakšno moč ima jazz pri gradnji mostov ter združevanju žensk in moških v skupnih vrednotah in prizadevanjih," je prepričana generalna direktorica organizacije Irina Bokova.

Glasbeno živahna in kulturno bogata kubanska prestolnica Havana letos služi za mesto gostiteljico, ki jo ob mednarodnem dnevu jazza izberejo v sodelovanju z omenjenim inštitutom. Praznovanje jazza bo tako, kot piše na spletni strani Unesca, doseglo vrhunec z zvezdniškim koncertom v Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso, ki bo združil pisano paleto umetnikov z vsega sveta, Unesco pa ga bo v živo prenašal na spletu.

Umetniška vodja "globalnega koncerta" sta Herbie Hancock in Chucho Valdes, ki bosta na njem tudi nastopila. Ob tem so napovedani številni glasbeniki iz ZDA, med njimi Ambrose Akinmusire, Regina Carter, Kurt Elling in Marcus Miller, pa Marc Antoine iz Francije, Till Brönner iz Nemčije, Igor Butman iz Rusije, Ivan Lins iz Brazilije, Gianluca Petrella iz Italije, Antonio Sanchez iz Mehike ter mnogi drugi izvajalci, tudi kubanski, kot so Cesar Lopez, Pancho Amat in Gonzalo Rubalcaba.

Mednarodnemu dnevu jazza, ki se mu na Havani in po celotni Kubi posvečajo že od 24. aprila z jazzovskimi nastopi, mojstrskimi tečaji, delavnicami improvizacije in jam sessioni, se pridružuje tudi Slovenija. V studiu 26 na Radiu Slovenija bo nocoj v okviru Evroradijskega mednarodnega dneva jazza na programu Ars nastopila skupina Artbeaters v zasedbi Peter Ugrin (violina), Marko Čepak - Maki (kitara), Aleš Ogrin (klavir), Ilj Pušnik (kontrabas) in Aljoša Jerič (bobni).

Koroški radio Agora iz Celovca pa bo v dnevnem programu pobrskal po arhivu in predstavil izbor posnetkov z nastopov glasbenikov, kot so Karlheinz Miklin Trio, Oliver Lake Quintett, Linda Sharrock, Wolfgang Puschnig in Uli Scherer, Marc Copland in David Liebman, Dave Murray in Kahil El'Zabar ter Defunkt Millenium Band. V večernem delu bodo program oblikovali svobodni sodelavci jazzovskega uredništva radia, ki so znani kot glasbeniki, prireditelji in strokovnjaki na koroški jazzovski sceni. Ena od oddaj bo posvečena letošnji 100-letnici rojstva Theloniusa Monka, so sporočili z radia.

Ustanova Imago Sloveniae se bo dnevu pridružila z zamikom. V sodelovanju z Unescovo mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo bo 5. maja popoldne na tržnici v BTC nastopil Nikola Matošič trio, zvečer pa se bosta na Starem trgu v Ljubljani predstavili zasedbi Luka Matić Trio in Jadranka Juras Jazz Kvintet.

Unesco je 30. april za mednarodni dan jazza na pobudo Herbieja Hancocka, Unescovega ambasadorja dobre volje za medkulturni dialog, določil leta 2011. Leta 2012 ga je na svoj koledar dodala še Generalna skupščina ZN.

Kot je Hancock spomnil ob letošnjem dnevu, je imel afrokubanski jazz s svojo bogato zgodovino ključno vlogo pri razvoju in obogatitvi jazza kot žanra.