Svet 3.5.2017 6:00

V Skopju Pogačnikov koncert kot del projekta Evropa - nedokončana mojstrovina

Skopje, 3. maja - V makedonski operno-baletni hiši v Skopju bo v četrtek nastopil ambasador slovenske kulture in mednarodno uveljavljeni violinist Miha Pogačnik. Koncert bo del njegovega projekta o sinergiji glasbe, gospodarstva in diplomacije, poimenovanega Evropa - nedokončana mojstrovina. Pri projektu je združil moči z diplomatom Milanom Jazbecem.

Makole, Grad Štatenberg. Vilonist Miha Pogačnik. Foto: Gregor Mlakar/STA

Makole, Grad Štatenberg.
Vilonist Miha Pogačnik.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Ker se Evropa sooča s krizo identitete, ki je ni mogoče rešiti le z ekonomijo in politiko, je po Pogačnikovem mnenju čas za "platformo sozvočja", ki bi prek umetnosti začela graditi mostove med evropskim gospodarstvom, politiko in kulturo. Po njegovi oceni je čas za premislek o moči kulture in umetniških del.

Glasbene mojstrovine bi po njegovem prepričanju lahko interdisciplinarno uporabili pri preobrazbi vodenja in organizacij, da bi prišli do polifone oziroma večglasne evropske identitete. Pogačnik zagovarja nujo po radikalni humanizaciji, umetnost pa je tista, ki ljudem pomaga ohraniti dostojanstvo in razkriva njihovo identiteto.

Pri pogledu na trenutno krizo evropske identitete je po Pogačnikovem mnenju zaslediti preveč pragmatizma, cinizma in negativizma, manjka pa idealizma, ki je močna spodbuda za praktično utopijo, je zapisal na svoji spletni strani. Platforma bo po njegovih besedah združila najbolj učinkovite elemente kulture, da bi spodbudila idealizem in entuziazem, ki tako zelo primanjkujeta v trenutnem dojemanju potenciala, ki ga ima Evropa.

Projekt ima močno politično sporočilo, in sicer, da mojstrovina ne bo končana, dokler so države Zahodnega Balkana zunaj Evropske unije, je po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA povedal slovenski veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec. "Projekt je eden od diplomatsko-kulturnih in umetniških inovacij za postkonfliktne družbe. Miha lahko ta edinstveni projekt ponudi vsaki družbi, ki okreva po konfliktu," je na novinarski konferenci minuli teden dejal Jazbec.

Kot še piše na Pogačnikovi strani, bo "pot do polifone evropske identitete" potekala v treh fazah. Prva bo od Tirane, kjer se je začela 2. maja, vodila prek Prištine, Skopja in slovenskega gradu Borl do Ljubljane, kjer se bo končala 9. maja. Druga faza bo vsebovala enoletno "združevanje" kulture po evropskih regijah, v zadnji fazi pa se bo "platforma sozvočja" med 2. in 9. majem 2018 iztekla v Podgorici, Sarajevu, Beogradu in nazadnje v Bruslju.

V vsakem glavnem mestu na Zahodnem Balkanu bo okrog 150 povabljenih udeležencev predstavilo različne, zlasti kreativne vidike družbe, glavni vprašanji pa bosta, "kakšni EU se želimo pridružiti" in "kaj je v naši kulturi tisto, kar želimo prispevati k identiteti EU". Na ta način bo projekt pridobil sporočilo Zahodnega Balkana, je prepričan Pogačnik.