Svet 2.5.2017 6:00

London dobil nov muzej o migracijah

London, 2. maja - London je v minulem tednu postal bogatejši za nov muzej o migracijah. Delovati je začel v začasnih prostorih v upanju, da se bo v nekaj letih preselil v stalno domovanje. Vodi ga nekdanja sodnica za priseljevanje Sophie Henderson. Namen muzeja je prispevati k eni največjih razprav tega stoletja - preseljevanju.

Velika Britanija, London. Britanska prestolnica London. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Britanska prestolnica London.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Po mnenju Sophie Henderson, ki se je specializirala iz migracij, azilne politike in človekovih pravic, ima skoraj vsak nekje v svojem družinskem ozadju zgodbo o migraciji.

Novi muzej deluje v stari mehanični delavnici londonske gasilske brigade v okrožju Vauxhall južno od Temze, kjer nastaja nova kulturna četrt. Blizu sta Newport Street Gallery umetnika Damiena Hirsta in Garden Museum, ki ga bodo ponovno odprli maja.

A po pisanju britanskega BBC ni mogoče trditi, da gre za prvi muzej te vrste. V Spitalfieldsu v vzhodnem Londonu že deluje lokalni muzej na temo raznolikosti, ki ga letno obišče več kot 10.000 ljudi. Muzej o migracijah pa načrtujejo tudi v Liverpoolu.

Kot je povedala Sophie Henderson, ki je zadolžena za to, da muzej dobi stalno domovanje, obiskovalci različnih narodnosti govorijo v prid temu, da ostane v Londonu. Želijo si, da bi dobil mesto ob Temzi, ki je pomemben del preteklosti priseljevanja in odseljevanja ljudi.

Muzej sta odprli dve razstavi, s katerimi želijo napovedati vsebine, ki jih bo v njem mogoče videti. Razstava One Hundred Images of Migration z deli profesionalnih in ljubiteljskih fotografov ponuja širši pogled na britansko izkušnjo priseljevanj in izseljevanj, in sicer vse do viktorijanske dobe. Razstava Call Me By My Name pa se nanaša na nekdanje migrantsko taborišče blizu francoskega Calaisa.