Svet 3.5.2017 12:07

Na zagrebškem Subversive festivalu tudi Rastko Močnik

Zagreb, 3. maja - Sodobna Evropa, multikultura in migracijske prakse so teme programa Europoly, s katerimi so v torek odprli 10. Subversive festival v Zagrebu, ki je znan po svojih filmskih, pogovornih in aktivističnih festivalskih programih. Med več kot 100 gosti letošnjega festivala, ki bo potekal do 20. maja, je tudi slovenski sociolog Rastko Močnik.

V prvem bloku tritedenskega Subversive festivala do 6. maja bodo na sporedu regionalne konference v okviru multikulturnega projekta Europoly (The European Union Identity Trading Game). Obravnavali bodo vpliv dolgotrajnega vala migracij na družbo, kulturo in umetnost na zahodnem Balkanu in v zahodni Evropi, so napovedali organizatorji festivala.

Posebni "teoretični posladek" so pustili za sklepni teden festivala, ki bo potekal med 14. in 20. majem. Pripravili so več deset predavanj, omizij in razprav v okviru Subversive, Mediteran in Alterekonomskega foruma ter Šole sodobne humanistike. Teme bodo človekove pravice, politika in pravo ter ekonomske in feministične teorije.

Kot največjega zvezdnika so izpostavili svetovalca ameriškega predsedniškega kandidata Bernija Sandersa in profesorja ekonomije na Univerzi Teksas v Austinu Jamesa K. Galbraitha, ki bo predaval na temo ekonomske rasti in vloge procesa financializacije skozi prizmo politično-ekonomske situacije v ZDA in izvolitve predsednika Donalda Trumpa.

Med pomembnejšima gostoma konference Mediteranskega foruma so navedli tudi Močnika, madžarskega filozofa in marksista Gaspara Miklosa Tamasa ter marksistično feministko Adrienne Roberts iz Velike Britanije.

Osrednji del festivala je namenjen filmskemu programu, v katerem bodo predvajali več kot 50 celovečercev in dokumentarcev. Tekmovalni del Subversive filmskega festivala bodo odprli v nedeljo, 7. maja, s filmom Mladi Karl Marx režiserja Raoula Packa.

Na spletni strani festivala posebej priporočajo dokumentarec Politika, priročnik za uporabo režiserja Fernanda Leona de Aranoea, ki spremlja špansko politično stranko Podemos, ter celovečerno zgodbo o duhovih Šanghajska nevesta (Una novia de Shanghai) režiserja Maura Andrizzija.

V spremljevalnem filmskem programu se bodo med drugim spomnili argentinskega avtorja dokumentarnih filmov in aktivista Raymunda Gleyzerja, ki je bil umorjen v času vojne hunte leta 1976. V sodelovanju z Gothe-Institutom pa so pripravili retrospektivo nemškega filma, v okviru katere bodo prikazali filme, nastale v enem najmanj znanih obdobij nemške kinematografije - med letoma 1949 in 1963, ko sta obstajali Vzhodna in Zahodna Nemčija.

Kot geslo letošnjega festivala so organizatorji izpostavili, da je "naloga revolucionarne levice v letu, ko obeležujejo 100. obletnico oktobrske revolucije in 150. obletnice objave Kapitala Karla Marxa, še naprej govoriti, pisati in se boriti za drugačen svet".