Slovenija 3.5.2017 14:40

V okviru Filmskega tedna Evrope več brezplačnih projekcij po Sloveniji

Ljubljana, 3. maja - V okviru Filmskega tedna Evrope bodo od četrtka do 22. maja po Sloveniji ponudili projekcije filmov sodobne evropske produkcije. V 12 slovenskih mestih - Celju, Cerknici, Izoli, Kranju, Ljubljani, Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, Pivki, Postojni, na Ptuju in Ravnah na Koroškem - se bo zvrstilo 30 brezplačnih projekcij.

Vsi predvajani filmi so bili podprti s podprogramom Media Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Nekateri izmed njih so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado lux, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

V več kinih - Izoli, Murski Soboti, Kranju in Ljubljani - bo tako med drugim na ogled film nemške režiserke Maren Ade Toni Erdmann, ki je lani prejel nagrado lux za najboljši evropski film, v kinu v Izoli in Cerknici francosko-islandska komedija režiserke Solveig Anspach Dotik vode, v Murski Soboti in Novem mestu italijansko-francoski film Gianfranca Rosija Odprto morje, v Kranju in Celju pa koprodukcijski film belgijskega režiserja Jaca Van Dormaela Čisto nova zaveza, je razvidno iz programa filmskega tedna.

Filmski teden Evrope organizirajo regionalne Informacijske točke Evropske unije Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, njihov namen pa je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti, piše na portalu Europe Direct.

Filmski teden Evrope bo potekal ob Dnevu Evrope, ki ga obeležujemo 9. maja od leta 1950, ko je bila podpisana Schumanova deklaracija, ki velja za formalni začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. Ob tej priložnosti institucije EU v Bruslju in Strasbourgu pripravijo dan odprtih vrat za javnost, lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu pa organizirajo številne brezplačne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.