Svet 4.5.2017 6:00

Slovenske umetnice na 18. bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja

Tirana, 4. maja - V Tirani in Draču se začenja 18. Mediterranee - bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, ki se ga udeležujejo tudi mlade slovenske umetnice Neža Knez, Lucija Jankovec, Maja Hodošček, Olja Grubić, Kristina Aleksova in Živa Petrič. Na dogodku sicer sodeluje okoli 230 sodobnih umetnikov in umetnic z vsega sveta, v ospredju bo tema Dom.

Poleg mladih umetnikov se bienala udeležujejo številni kuratorji, kritiki, producenti in politiki, ki spremljajo umetnike in razpravljajo o domu v luči sodobne socio-ekonomske in politične resničnosti Evrope in Sredozemlja.

Bienale bosta prvič skupaj gostili mesti Tirana in Drač v Albaniji - državi, zaznamovani s prisilno izolirano preteklostjo in turbo-tranzicijo iz komunizma v kapitalizem v zgolj 25 letih. "Na geopolitičnem območju, kjer zgodovina, konflikt, sanje in poraz plujejo v motnih vodah vsakdanjega življenja, dom postane nuja, ki jo je treba ponovno tehnično premisliti in kolektivno opredeliti," je zapisal umetniški direktor bienala Driant Zeneli.

V Sloveniji je nacionalni koordinator in ustanovni član mednarodne asociacije bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja Škuc, ki že 30 let sodeluje na manifestacijah bienala in predstavlja mlade slovenske ustvarjalce. Med njimi je nekaj takih, ki danes odmevajo v mednarodnem prostoru: Tobias Putrih, Marjetica Potrč, Miha Mazzini, Ema Kugler, Damijan Kozole, Gregor Luštek, Žiga Kariž, Alan Hranitelj, Aleš Debeljak in Son:DA.

Društvo letos na bienalu predstavlja štiri projekte slovenskih umetnic, ki jih je izbrala mednarodna ekipa kuratorjev pod vodstvom Zenelija.

Neža Knez na bienalu sodeluje v okviru projekta Sredozemske krajine, v katerem s petimi umetniki iz različnih držav širom Sredozemlja raziskuje, kako naravne krajine oblikujejo človekovo družbeno zavedanje. Umetnica bo izvedla performans, v katerem bo, sedeča pod kozolcem, v slovenskem jeziku prebirala različne slovenske zgodbe.

Na področju uprizoritvenih umetnosti bodo svoj projekt Red Web predstavile Olja Grubić, Živa Petrič in Kristina Aleksova. Projekt je individualna interakcija performerke z obiskovalcem, ki na kocko postavlja meje komunikacije, ravni percepcije, stopnjevanje fantazije - posledica nove ere digitalne resničnosti kot fantazme, ki briše mejo med javnim in zasebnim prostorom.

Literarno ustvarjalnost bo zastopala Maja Hodošček s projektom The Dreamin Society. Zastavljen je kot platforma za proces, ki temelji na delavnicah in eksperimentih, začetih v sodelovanju s srednješolci. Ti razmišljajo o načinih, s katerimi bi bilo mogoče načete socialne vezi sodobne družbe obnoviti.

Oblikovanje in uporabne umetnosti pa bo predstavila Lucija Jankovec z instalacijo Momento Lace, v kateri se nanaša na slovensko tradicijo čipkarstva, prepleteno z intimnimi zgodbami doma, in vanjo vnaša koncepte reciklaže in ponovne uporabe materialov, so sporočili slovenski koordinatorji projekta.