Svet 5.5.2017 5:00

V Albertini retrospektiva Marie Lassnig

Dunaj, 5. maja - V dunajski Albertini bodo danes odprli veliko razstavo, posvečeno avstrijski slikarki Marii Lassnig. Retrospektiva bo prikazala okrog 100 del ene najpomembnejših sodobnih vizualnih umetnic, znane po drznih in dinamičnih predstavitvah človeškega telesa. Razstava, nastala v sodelovanju s Kunstmuseum Basel, bo na ogled do konca avgusta.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Arhiv STA. Foto: Mojca Zorko/STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Arhiv STA.
Foto: Mojca Zorko/STA

Razstava vsebuje tudi neznana dela, s katerimi želijo osvetliti opus te prvovrstne predstavnice ženske avantgarde. V svoji ustvarjalni dobi je Maria Lassnig večkrat spremenila svoj slog, ne pa tudi teme. V središču njenega zanimanja so vseskozi ostale impresije človeškega telesa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Ne slikam telesa kot objekta, temveč občutke telesa," je nekoč povedala umetnica.

Maria Lassnig (1919-2014), rojena na avstrijskem Koroškem, je leta 1941 začela študirati na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti v razredu Wilhelma Dachauerja, vendar je študij morala leta 1943 prekiniti, saj so nacisti njena dela označili za izrojeno umetnost. Študij je zato končala pri Ferdinandu Andriju in Herbertu Boecklu. Prvo samostojno razstavo je leta 1948 pripravila v Celovcu.

Njena kariera se je razvila, ko se je kot 60-letnica vrnila iz New Yorka na Dunaj, kjer je začela delovati kot profesorica umetnosti. Beneški umetnostni bienale jo je leta 2013 počastil z zlatim levom za življenjsko delo.