Na hitro prelistano 6.5.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. maja - Pri založbi Kulturni center Maribor so izdali pesniško zbirko Ferija Lainščka Šlagerji, pri Modrijanu pa avtobiografsko delo Aglaje Veteranyi Zakaj se otrok v polenti kuha. KUD Sodobnost International je izdala drugo knjigo trilogije Philipa Ardagha Grozljiva dejanja, založba Miš pa mladinsko delo Davida O'Dohertyja Nevarnost preži povsod.

Ljubljana. Avtobiografsko delo Zakaj se otrok v polenti kuha švicarsko-romunska pisateljica Aglaje Veteranyi. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografsko delo Zakaj se otrok v polenti kuha švicarsko-romunska pisateljica Aglaje Veteranyi.
Foto: STA

Ljubljana. Drugi del trilogije o Ediju Dikensu Grozljiva dejanja angleškega pisatelja Philip Ardagh. Foto: STA

Ljubljana.
Drugi del trilogije o Ediju Dikensu Grozljiva dejanja angleškega pisatelja Philip Ardagh.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka navodil za izogibanje nevarnosti Nevarnost preži povsod, ki jo je napisal irski komik, glasbenik, igralec in dramatik David Nicholas O'Doherty. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka navodil za izogibanje nevarnosti Nevarnost preži povsod, ki jo je napisal irski komik, glasbenik, igralec in dramatik David Nicholas O'Doherty.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirska uglasbenih pesmi Ferija Lainščka Šlagerji. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirska uglasbenih pesmi Ferija Lainščka Šlagerji.
Foto: STA

ŠLAGERJI - ZBIRKA LAINŠČKOVIH UGLASBENIH PESMI

V novi pesniški zbirka Ferija Lainščka Šlagerji so zbrana avtorjeva uglasbena pesniška besedila. Pesmi so razdeljene v tri poglavja: Ko zapoje duša, Pridi po poljube in Komu bo pomlad cvetela. Število Lainščkovih uglasbenih besedil za najrazličnejše izvajalce, od zborovskih zasedb, pevcev resne in zabavne glasbe do ljudskih glasbenih skupin, je lani preseglo številko 300. Njegova dela izvajajo tudi mnogi pevci slovenske popularne glasbe, kot so Mia Žnidarič, Ditka, Lara Janković, Romana Krajnčan, Saša Lendero, Darja Švajger, Regina, Oto Pestner, Manca Izmajlova, Vlado Kreslin, Manca Špik in Vita Mavrič. Knjigo je uredil Dušan Hedl, spremno besedo je napisal Dragan Bulič. V knjigi je objavljena avtorjeva foto-biografija, ki prinaša več še neobjavljenih fotografij iz njegovega osebnega arhiva.

Feri Lainšček se je rodil leta 1959 v Dolencih v Prekmurju. Je eden najbolj branih slovenskih avtorjev. Podpisuje se pod več kot 100 knjig, od katerih je 22 romanov, mnogi so prevedeni v tuje jezike. Po romanih je bilo posnetih več filmov, pod nekatere se je podpisal kot scenarist. Za literarno ustvarjanje je prejel več nagrad, med drugim dvakrat kresnika in nagrado Prešernovega sklada. Piše tudi za otroke, prejel je že večernico in desetnico.

ZAKAJ SE OTROK V POLENTI KUHA - AVTOBIOGRAFSKO DELO ROMUNSKO-ŠVICARSKE PISATELJICE

Avtobiografsko delo Zakaj se otrok v polenti kuha skicira tragikomične prizore iz življenja romunske cirkuške družine, ki je v upanju na boljše življenje zbežala na Zahod. Zgodbo s perspektive otroka razgrinja brezimna pripovedovalka, ki otroštvo preživlja med svetom cirkuškega življenja ter zunanjim svetom krute realnosti. Po begu iz Ceausescujeve Romunije družina sanjari o mednarodnem uspehu v filmski industriji. A življenje se obrne drugače. Starša, katerih razmerje najedajo nesoglasja, alkoholizem in incest v družini, hčerki pošljeta v dom, pozneje starejša pristane pri očetu, mlajša, protagonistka, pa pri materi, ki pri svoji ekstravagantni artistični točki doživi nesrečo. Odtlej mora za preživetje obeh poskrbeti sama. Knjigo odlikuje izviren slog: stavki, ki jih avtorica niza, so esenca dogodkov, občutkov in prebliskov, iztisnjena iz življenja nekega otroštva, ki ga zaznamujejo tujina, cirkuško življenje, ekscentrična starša pa tudi negotovost, osamljenost in spodletele ljubezni. Delo je prevedla Kristina Jurkovič, spremno besedo pa je zapisala Lidija Dimkovska.

Švicarsko-romunska pisateljica Aglaja Veteranyi (1962-2002) se je rodila v Bukarešti v družini cirkuških artistov. Leta 1967 je družina zbežala iz Romunije in po nekajletnem potovanju ter delu v cirkusih, kjer je Aglaja nastopala že od malih nog, leta 1977 dobila azil v Švici. Čeprav je govorila romunsko in špansko, je bila dolgo analfabetka, pisno se je zato začela izražati šele v nemščini, ki se je je naučila sama. V Zürichu, kjer je na šoli Schauspiel Gemeinschaft absolvirala študij igralstva in pozneje tam poučevala, je živela od leta 1982 in delovala kot svobodna pisateljica in igralka. Leta 2001 se je znašla v globoki psihični krizi in se leto pozneje utopila v Züriškem jezeru. Objavljala je v literarnih revijah in antologijah. Njen romaneskni prvenec Zakaj se otrok v polenti kuha (1999) je ob izidu poskrbel za veliko literarno presenečenje in prejel številne nagrade.

GROZLJIVA DEJANJA - DRUGA KNJIGA S PRIGODAMI EDIJA DIKENSA

Grozljiva dejanja so druga knjiga trilogije o Ediju Dikensu, ki sledi Groznemu koncu. Po razburljivih dogodivščinah Edija, ki s starši živi pri norem prastricu Jožetu, vse bolj nori teti Nori in nagačenemu hermelinu Matiji, se dečku kdaj pa kdaj zazdi, da bi dnevi lahko bili še bolj razgibani. Potem pa se na eno mirnih juter zgodi eksplozija, na vrtu pa se znajde mrliška kočija s skrivnostnim zabojem.

Philip Ardagh je angleški pisatelj, ki je napisal več kot 100 knjig za odrasle in mladino. Veliki preboj mu je uspel leta 2000 z mladinskim romanom Grozni konec. Za slovenski prevod je poskrbela Sandra Baumgartner Naylor, ki je prevedla tudi pričuje delo.

NEVARNOST PREŽI POVSOD - NENAVADEN PRIROČNIK ZA IZOGIBANJE NEVARNOSTI

Nevarnost preži povsod je zbirka navodil za izogibanje nevarnosti. Bralca oboroži z vsemi mogočimi varnostnimi ukrepi, pripravami in znanji za preživetje v svetu, ki je poln groženj. Vse to znanje bralcu edini nevarnolog na svetu dokter Nik Območnik posreduje kratko in jedrnato, v obliki okrajšav. Ponuja nasvete, kako se obvarujejo pred kačami, ki se zakamuflirajo v zobne ščetke, morskimi psi, ki se skrivajo v straniščnih školjkah, in roboti, ki se zamaskirajo v prijazne babice. Delo bogatijo ilustracije Chrisa Judga.

David Nicholas O'Doherty (1975) je irski komik, glasbenik, igralec in dramatik. Od leta 2001 piše za otroke. Knjiga je prvo njegovo poslovenjeno delo. Za prevod je poskrbela Gaja Kos.