Slovenija 5.5.2017 11:34

Z natečajem Martin Krpan 21. stoletja do najboljše kratke zgodbe ali pesnitve

Ljubljana, 5. maja - Kulturno-gledališko društvo Reciklaža je razpisalo literarni natečaj za najboljšo kratko zgodbo ali pesnitev Martin Krpan 21. stoletja. Z njim bi radi izvedeli, ali je še tak junak kot nekoč, ima v glavi še kaj soli ali jo le še tovori, je še kos Brdavsu in ali sploh še obstaja. Besedila pričakujejo do 21. junija, prvonagrajenec pa bo poleg glavne nagrade dobil še častni naziv literarni zavetnik/zavetnica.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kratke zgodbe so lahko dolge največ avtorsko polo, torej 30.000 znakov, pesnitve pa največ 400 verzov. Zainteresirani jih lahko pošljejo na naslov Kulturno-gledališko društvo Reciklaža, Nad jezerom 3, 2235 Sveta Trojica, s pripisom Za literarni natečaj.

Prispela dela bo ocenjevala žirija, ki jo sestavljajo Aleksandra Kocmut, Ambrož Kvartič in Gregor Grešak.

Zlet literarnih zavetnikov bo potekal sredi septembra v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Poskrbeli bodo za oglede krajevnih oziroma okoliških zanimivosti oziroma za celodnevni družabni in kulturni dogodek. Na koncu pa bodo literarnega zavetnika/zavetnico ustoličili še ob Knjižnem kamnu, so sporočili iz društva.

Pripovedko o Martinu Krpanu z Vrha je Fran Levstik napisal leta 1858. Čeprav je izmišljena, temelji na dejanskem zgodovinskem dogajanju in snovno-motivno črpa iz ljudske in umetne književnosti. Sol so zaradi avstrijske prepovedi kupovanja in prodaje resnično morali tihotapiti, o "kranjskem Herkulu" - tihotapcu soli, pa sta že leta 1848 pisala Matevž Ravnikar Poženčan in Matija Valjavec.

Levstik je, med drugim, črpal iz Pegama in Lambergarja ter Petra Klepca, podobnosti pa je mogoče najti tudi s Kraljevičem Markom. Krpanova izmišljena domačija sicer stoji na Sveti Trojici v bližini Pivke oziroma Postojne. Obstaja tudi manj znana rokopisna različica v dveh poglavjih, ki je bila objavljena šele leta 1931 v Zbranem delu.

Krpan je eden najbolj prepoznavnih literarnih likov in ponarodelih junakov, ki so navadno povezani z narodovo preteklostjo. "Ali to pomeni, da junaka njegovega kova ni več med nami," se sprašujejo v društvu.