Svet 6.5.2017 6:00

Mineva četrt stoletja od smrti Marlene Dietrich

Ljubljana, 6. maja - Pred četrt stoletja je v Parizu preminula nemško-ameriška igralka in pevka Marlene Dietrich, ki je obveljala za eno redkih nemških zvezdnic svetovnega formata. Zaslovela je z vlogo Lole Lole s cilindrom na glavi in podvezicami v filmu Plavi angel in postala pojem femme fatale. Zaigrala je v več kot 50 filmih.

Nemčija, Berlin. Nemška igralka in pevka Marlene Dietrich. Foto: DPA/STA

Nemčija, Berlin.
Nemška igralka in pevka Marlene Dietrich.
Foto: DPA/STA

Marlene Dietrich se je rodila 27. decembra leta 1901 v berlinskem okolišu Schöneberg policijskemu častniku in materi, ki je izhajala iz ugledne družine izdelovalcev ur. Že za časa šolanja je odkrila ljubezen do glasbe. Želela si je postati profesionalna violinistka, a so se ji sanje sesule, ko si je poškodovala zapestje. Tako je odkrila čar gledališča in kasneje filma, ki je bil tedaj še v povojih.

Nastopila je v mnogih zgodnjih filmih, ki se niso ohranili. Pri snemanju enega od njih je spoznala svojega bodočega moža in najboljšega prijatelja Rudolfa Sieberja, s katerim se je poročila 17. maja 1924, decembra istega leta pa se jima je rodila hčer Maria Elisabeth Sieber, bolj znana kot Maria Riva.

Marlene Dietrich je pozornost filmskega sveta zbudila z vlogo v filmu Plavi angel v režiji Josefa von Sternberga iz leta 1930. Z režiserjem je nato posnela še več filmov, s katerimi je požela svetovno slavo in obveljala za mondeno ter usodno žensko zasanjanega pogleda.

Med njenimi pomembnejšimi filmi so Maroko (1930), Šanghaj ekspres (1932), Plavolasa Venera (1932), Angel (1937), Hiša sedmih grehov (1940) in Sojenje v Nürnbergu (1961).

Leta 1937 je sprejela ameriško državljanstvo, med 2. svetovno vojno pa je nastopala za ameriške vojake in javno obsojala nacizem. Nemčijo je ponovno obiskala šele leta 1960, a je niso sprejeli odprtih rok.

Nato je ponovno nastopala v filmih in posnela svoje pesmi. Med njenimi singli so Falling In Love Again, Naughty Lola, Johnny, Lili Marlene in Just A Gigolo. V obdobju po vojni je nastopala tudi po kabaretih, njena zadnja vloga pa je bila v filmu Lepi, ubogi gigolo leta 1978. Leto kasneje je izdala avtobiografijo z naslovom Nehmt nur mein Leben ali Vzemite mi le življenje.

Po dolgih letih samoosamitve je igralka in pevka, "die Dietrich", umrla 6. maja 1992, stara 90 let, v svojem pariškem stanovanju. Pokopana je na pokopališču Berlin-Schöneberg.