Slovenija 6.5.2017 9:59

Obeta se prenova rojstnih hiš Prešerna in Finžgarja

Žirovnica/Vrba, 6. maja - Ministrstvo za kulturo je v načrt investicij za letošnje leto uvrstilo pripravo projektne dokumentacije za prenovo rojstnih hiš Franceta Prešerna v Vrbi in Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah. V prihodnjih letih je tako mogoče pričakovati celovito prenovo. Občina Žirovnica pa pripravlja vse potrebno za izgradnjo obvoznice mimo Vrbe.

Doslovče. Rojstna hiša Frana Saleškega Finžgarja. Foto: Tinkara Zupan/STA

Doslovče.
Rojstna hiša Frana Saleškega Finžgarja.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Vrba. Rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna. Foto: Tinkara Zupan/STA

Vrba.
Rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot je za STA povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, bi se država že v prihodnjem letu lahko lotila prenove Prešernove in Finžgarjeve rojstne hiše, ki sta v lasti države, z njima pa upravlja žirovniški zavod za kulturo in turizem.

Za letos so na ministrstvu za kulturo v načrt investicij uvrstili pripravo projektne dokumentacije za prenovo obeh hiš. Na podlagi izdelanih projektov bo ministrstvo, kot so pojasnili za STA, lahko ocenilo vrednost del in izdelalo časovnico naslednjih korakov.

"Hiši sta potrebni obnove, tudi v smislu ureditve novih razstavnih površin in zagotavljanja osnovne infrastrukture za obiskovalce, kot so sanitarije v Prešernovi hiši, zato se je ministrstvo odločilo, da v naslednjih letih poskrbi za obnovo hiš," so poudarili na ministrstvu.

"Napovedana prenova nas zelo veseli, saj sta obe hiši nujno potrebni rekonstrukcije," je povedal Pogačar, ki je prepričan, da bosta oba kulturna spomenika potem znova za nekaj desetletij ustrezno zavarovana. Žirovniški zavod pa bo sodeloval s prenovo zbirk, ki so na ogled, da se bodo še bolj približale obiskovalcem.

Občina Žirovnica se medtem ukvarja s postopki za izgradnjo obvoznice mimo Vrbe, ki bo promet speljala proč od Prešernove rojstne hiše. Letos se bodo lotili izdelave podrobnega prostorskega načrta, ki bo podlaga za pridobitev ustrezne dokumentacije in za odkup zemljišč. Pogačar upa, da bodo v naslednjih treh letih pričeli z vsem potrebnim za gradnjo in bi bila obvoznica v roku petih letih tudi zgrajena.

Gre v celoti za občinsko investicijo, ni pa še jasno, koliko bo stala. Trasa je sedaj določena, in sicer po zahodni strani, čeprav je občina še enkrat poskusila z uveljavitvijo vzhodne variante obvoznice, saj bi se večina po njej peljala v smeri Radovljice in ne Jesenic. Zato bi bilo smotrno, da bi bila speljana v smeri proti Radovljici, je prepričan župan.

Vendar so na zavodu za varstvo kulturne dediščine tej ideji ponovno nasprotovali. Glavni očitek je, da bi cesta posegla v ožje vplivno območje kulturnega spomenika, to je cerkve sv. Marka in Prešernove rojstne hiše, ker naj bi pokvarila veduto. Pogačar pa je prepričan, da bi se s tem le odprl lepši in boljši pogled na Vrbo, cesto pa bi praktično skrili v galerijo.