Svet 6.5.2017 11:55

Metropolitanska opera praznuje 50 let delovanja v centru Lincoln

New York, 6. maja - Metropolitanska opera - Met v nedeljo pripravlja veliki dogodek, s katerim bo zaokrožila letošnje praznovanje 50-letnice delovanja v newyorškem centru Lincoln. Na slavju bodo nastopila številna velika imena iz opernega sveta, med njimi španski tenorist in dirigent Placido Domingo ter ameriška sopranistka Renee Fleming.

Dogodek bo potekal ob koncu še ene spektakularne sezone Metropolitanske opere, ki so jo krojili izjemni solisti ter člani zbora in orkestra opere, je pisala francoska tiskovna agencija AFP, ki pa dodaja, da je opera kljub slavju trenutno v težkem položaju.

Največja težava je v tem, da se opera v zadnjem času sooča s padcem prihodkov od prodanih vstopnic. Leta 2008 so v Metropolitanski operi z izkupičkom od prodanih vstopnic pokrili 88 odstotkov svojih zmožnosti, leta 2015 pa le še 69 odstotkov. Glede na padec prihodkov iz tega naslova so preostali del nastalih stroškov uspevali pokrivati s pomočjo donatorjev.

Charles Affron, soavtor dela Grand Opera: The Story of the Met, je povedal, da se Metropolitanska opera sooča z enim težjih trenutkov v svoji sicer več kot 130-letni zgodovini, saj število njenih obiskovalcev pada iz leta v leto. Opera ima 3800 sedežev.

Generalni direktor opere Peter Gelb pa je pojasnil, da so sicer po letih zmanjševanja števila obiskovalcev v letošnji sezoni, ko praznujejo 50-letnico delovanja, v primerjavi z lanskim letom zaznali rahel porast obiska.

Zaveda se, da bodo morali veliko truda vložiti v pridobivanje novega občinstva. Prednostno bodo skušali pritegniti šolajočo se mladino, upe pa polagajo tudi v projekt Live in HD, ki vključuje žive prenose oper po svetovnih kinih. "Opera je trenutno v tranziciji menjave starejšega za mlajše občinstvo," je povedal za AFP, a dodal, da se ob tem sprašujejo, če jim bo mlade v opero uspelo privabiti pravočasno.

Glasbeni zgodovinar Affron pa je razlog za padec obiska prepoznal v tem, da opera preprosto ne ponuja več tako znanih izvajalcev, kot jih je v preteklosti, kritičen je tudi do Gelbovega načina vodenja hiše. Optimističen pa je glede angažmaja dirigenta Yannicka Nezet-Seguina za glasbenega direktorja v prihodnjih letih.

Nedeljska prireditev bo obeležila selitev Meta iz Manhattana v Lincolnov Center leta 1966, priznani kulturni center, ki je tudi dom Newyorških filharmonikov in Newyorškega baleta.

Odprtje novih prostorov je pred pol stoletja zaznamovala premiera opere Antony & Cleopatra na glasbo ameriškega skladatelja Samuela Barberja. V prvi sezoni so na novi oder stopili italijanski tenorist Franco Corelli, švedska sopranistka Birgit Nilsson ter njena avstralska kolegica Joan Sutherland. Priznani italijanski tenorist Luciano Pavarotti je v Metu prvič nastopil leta 1968 v operi La Boheme.

Novi prostori so postali zelo priljubljeni tudi zaradi izredne akustike, krasita pa jih murala Marca Chagalla.