Slovenija 9.5.2017 5:00

V Slovenski filharmoniji se začenja 4. Slowindova pomlad

Ljubljana, 9. maja - S koncertom pod umetniškim vodstvom danskega skladatelja Nielsa Rosing-Schowa se bo drevi v Slovenski filharmoniji začela Slowindova pomlad. Posebnost letošnjega festivala, ki ga že četrto leto pripravlja pihalni kvintet Slowind, bo časovna raztegnitev festivala v jesenski čas, ko bodo gostili japonski Takefu Ensemble pod vodstvom Tošia Hosokave.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prvi del festivala, ki bo potekal še v sredo, je sestavljen iz dveh koncertov, na katera je Rosing-Schow uvrstil nekaj svojih del, kot sta Prelude canonique za pihalni kvintet in godalni kvartet ter Pet študij za pihalni kvartet, kot tudi nekaj skladb drugih danskih skladateljev.

Na sporedu bosta še klasični deli Igorja Stravinskega in Claudea Debussyja, ena izmed Rosing-Schowovih skladb Lebdenje pa bo v Ljubljani doživela svetovno premiero. Oba koncerta bo pospremil pogovor z danskim skladateljem.

Takefu Ensemble in Hosokavo, ki velja za enega vodilnih japonskih skladateljev, bodo gostili 11. oktobra. V tem času bodo gostovali že na beneškem glasbenem bienalu, zato bo po oceni organizatorjev bolj ekonomično, da se bodo takrat ustavili še na ljubljanskem festivalu.

Japonski ansambel bo na koncertu izvedel dela Hosokave, med drugim bo mogoče prisluhniti skladbam, kot so Češnjevi cvetovi, Ptičji fragmenti in Lok-Pesem. Na sporedu pa bo tudi delo slovenskega skladatelja Vita Žuraja Krizantema.

Pihalni kvintet Slowind se sicer že pripravlja na jesenski 19. festival Slowind, ki bo potekal konec novembra in na katerem bodo gostili francoskega skladatelja Bricea Pauseta in ženevski sestav Ensemble Contrechamps.