Svet 9.5.2017 10:04

Na zagrebškem festivalu komorne glasbe nagrada Dubravki Tomšič Srebotnjak

Zagreb, 9. maja - Svetovno znana slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je po svojem ponedeljkovem nastopu na 19. festivalu komorne glasbe sv. Marko v Zagrebu prejela nagrado Neven. Virtuozinja je s ponedeljkovim koncertom obeležila tudi 70. obletnico svojega prvega nastopa v Zagrebu, ki je bil prav tako na odru Hrvaškega glasbenega zavoda.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je nastopila v Hrvaškem glasbenem zavodu na sklepnem večeru letošnjega festivala sv. Marka ob spremljavi komornega orkestra zagrebške filharmonije, ki ga je vodil dirigent maestro Vladimir Kranjčević.

Izvedla je Koncert za klavir in orkester št. 26 v D-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta ter Andante spianato in veliko polonezo op. 22 Frederica Chopina.

Veliki umetnici so podelili nagrado Neven, ki je bila utemeljena leta 2013 kot priznanje za največje umetniške prispevke festivalu. Nagrado so poimenovali po preminulem ravnatelju festivala in znanem hrvaškem baritonistu Nevenu Valentu.

Letošnji festival je potekal med 25. aprilom in 8. majem, nastopili pa so številni vrstni komorni glasbeniki, kot sta madžarski oboist Zoltan Hornyanszky in francoski organist Thomas Ospital.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je kot sedemletna deklica prvič igrala v dvorani Hrvaškega glasbenega zavoda, in sicer novembra 1947, ko se je predstavila s kompozicijami Bacha, Beethovna, Mozarta, Škerjanca, Lipovška, Kozine in Šivica.

V Dubrovniku rojena slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je ena najbolj uspešnih koncertnih pianistov v svetovnem merilu. V svoji sedem desetletij trajajoči karieri je na več kot 4000 nastopih navduševala občinstvo v največjih dvoranah in glasbenih središčih vseh celin. Njen repertoar zajema najpomembnejšo klavirsko literaturo različnih slogovnih obdobij.