Svet 10.5.2017 6:00

Michael Moore z monoigro o Trumpu poleti na Broadwayu

New York, 10. maja - Filmar Michael Moore bo poleti na Broadwayu v New Yorku postavil igro o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. Monoigra The Terms Of My Surrender bo od 28. julija 12 tednov na sporedu gledališča Belasco, ki se nahaja le nekaj ulic stran od nebotičnika Trump Tower, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italija, Benetke. Ameriški režiser Michael Moore. Foto: Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser Michael Moore.
Foto: Xinhua/STA

Želel si je poskušati nekaj novega, je Moore sporočil svojim oboževalcem in izrazil upanje, da bo s predstavo zadal udarec ameriški vesti. Predstavo je opisal kot razvedrilno in subverzivno monoigro, s katero bo občinstvo popeljal skozi Združene države norosti.

"To niso Mačke ali Mamma Mia!, to bo v živo, na odru, kjer bom vsak večer povedal in počel stvari, ki jih že nekaj časa želim povedati brez cenzure," je sporočil 63-letni Moore.

Njegova monoigra bo na ogled v New Yorku, mestu, v katerem je "sedež moči korporacij, sedež Wall Streeta, epicenter naših medijev in čudovit dom svobode govora, ki ga imenujemo gledališče", je pojasnil režiser.

Moore, ki si je z dramo Bovling za Columbine, v kateri je tematiziral pravico do posedovanja in uporabe orožja v ZDA, leta 2003 prislužil oskarja, v dokumentarcih med drugim osvetljuje dogodke po terorističnih napadih 11. septembra 2011 ter svetovno finančno in gospodarsko krizo.

Nekaj tednov pred ameriškimi volitvami, na katerih je zmagal Trump, je objavil film Michael Moore v Trumplandu. Posnel ga je med svojim stand up nastopom v Wilmingtonu v Ohiu v zagovor takratni Trumpovi nasprotnici, demokratski kandidatki Hillary Clinton. V tem okrožju je med 25.000 registriranimi volivci le 500 registriranih demokratov.