Slovenija 10.5.2017 9:00

V Domžalah osrednja prireditev literarnega festivala Bralnice pod slamnikom

Domžale, 10. maja - V Domžalah bo danes potekala osrednja prireditev 7. mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, ki se sicer razteza od januarja do junija. Prireditve, ki jo bo povezoval Boštjan Gorenc - Pižama, se bo udeležilo več slovenskih ustvarjalcev mladinske književnosti, osrednja gostja bo nizozemska mladinska pisateljica Marjolijn Hof.

Ljubljana. Knjige, branje, bralna kultura, literatura. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, branje, bralna kultura, literatura.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodni literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki poteka pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za Unesco, pripravlja založba Miš v sodelovanju s slovenskimi knjižnicami v Domžalah, Novi Gorici, Idriji, Tolminu in Sežani. V okviru festivala pripravijo razstave, gledališke in lutkovne predstave ter obiske pisateljev po šolah.

Festival, ki se je začel že januarja, večino prireditev ponudi v spomladanskih mesecih. Letos načrtujejo, da se bo do konca junija zvrstilo več kot 120 dogodkov po vsej Sloveniji na najrazličnejših prizoriščih po 30 krajih, na katerih pričakujejo skupno okoli 8000 udeležencev. Pri projektu sodeluje 50 različnih institucij, od vrtcev do šol, knjižnic, domov za ostarele in drugih ustanov.

Letos gostijo 15 slovenskih ustvarjalcev, med katerimi so tudi redna gosta Janja Vidmar in Slavko Pregl ter nizozemska pisateljica Marjolijn Hof.

Letošnja tema festivala so bolečine odraščanja, ki jih ustvarjalci mladinske književnosti bralcem prikazujejo in običajno tudi detabuizirajo na različne načine. Na to temo so pripravili tudi literarni in likovni natečaj za učence druge in tretje triade osnovne šole ter srednješolce z naslovom Zabolelo je, pa kaj ali Vse bo še dobro. Na natečaj je prispelo 64 prispevkov, ki jih je ocenjevala komisija v sestavi Tilka Jamnik, Ivan Mitrevski in Stanka Zanoškar. Nagrajenci so objavljeni na festivalski spletni strani.

S festivalom želijo nagovoriti najrazličnejše generacije k več strpnosti, medsebojnemu razumevanju, medkulturnemu in medgeneracijskemu sodelovanju ter sprejemanju drugačnosti, so zapisali organizatorji.