Slovenija 10.5.2017 0:30

Na Bledu začetek 49. mednarodnega srečanja pisateljev

Bled, 10. maja - Z okroglo mizo ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira, naslovljeno Je sovražni govor vojna napoved?, se bo danes na Bledu začelo 49. mednarodno srečanje pisateljev. V četrtek bosta na sporedu srečanja okrogli mizi, posvečeni pokrajinam kaosa ter letošnji obletnici Tolstojevega dela Vojna in mir, sklenilo pa se bo v petek v Ljubljani.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Okroglo mizo Mire bo uvedel nagovor francoskega pravnika in pisatelja Emmanuela Pierrata, ki bo spregovoril o razliki med sovražnim govorom in svobodo govora. Na srečanju Mire bodo udeleženke obravnavale tudi resolucijo o sovražnem govoru in se pogovorile o novem predlogu spremembe temeljne listine Pena v smeri, da se v organizaciji poleg rasne in narodne raznolikosti upošteva tudi spol.

Današnje dogajanje bo zaokrožil literarni večer z Robertom Simoniškom, nato pa bo literate na Gradu Brdo sprejel minister za kulturo Tone Peršak.

Zgoščeno dogajanje se na Bledu obeta v četrtek, ko bosta potekali okrogla miza Slovenskega Pena z naslovom Pokrajine kaosa ter krogla miza Mirovnega odbora Mednarodnega Pena, ki so jo ob 150. obletnici nastanka romana pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja poimenovali Vojna in mir. Odbor bo na Bledu izdelal tudi deklaracijo za odpravo smrtne kazni.

Na blejskem srečanju poudarek dajejo šolskemu programu. Danes dopoldne bodo tuji gostje srečanja obiskali srednješolce v Ljubljani, Kranju in Škofji Loki, že četrtič pa so izpeljali natečaj za najboljši esej. Priznanja bodo nagrajencem na Bledu podelili v petek.

Blejska karavana se bo nato preselila v Ljubljano, kjer bo na Ljubljanskem gradu potekal literarni večer v čast francoskemu pesniku, prevajalcu in esejistu Marcu Alynu. Sledil bo sprejem pri ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

Srečanje se bo neformalno zaokrožilo s sobotnim izletom.