Slovenija 11.5.2017 5:00

Danes osrednji okrogli mizi 49. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu

Bled, 11. maja - Po sredini okrogli mizi ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira se danes na Bledu začenja osrednji del 49. mednarodnega srečanja pisateljev. Uradnemu odprtju konference bo sledila okrogla miza Slovenskega Pena, popoldan pa bo na vrsti še okrogla miza Mirovnega odbora Mednarodnega Pena, tokrat poimenovana Vojna in mir.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Okroglo mizo Slovenskega Pena z naslovom Pokrajine kaosa bo povezoval aktualni predsednik Mirovnega odbora Mednarodnega Pen Marjan Strojan. Kot pravi stalni tajnik odbora Edvard Kovač, se je "po somraku ideologij zahodna civilizacija znašla brez trdnih orientacijskih točk, poleg teorije kaosa pa se je pojavilo tudi občutje kaosa". V ospredju bo vprašanje, kakšna je vloga literarnega ustvarjalca v tem času.

Popoldan bo sledila okrogla miza Mirovnega odbora, ki so jo ob 150. obletnici nastanka velikega romana ruskega pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja poimenovali Vojna in mir. Na tem srečanju se bodo spraševali, kaj lahko pisatelj stori za mir. "V pisatelju samem se prepletata vojna in mir - napetosti, padci, hrepenenja pa tudi stiske," pravi Kovač.

Na srečanju se bo aktualnim temam posvečalo okoli 60 udeležencev, od katerih jih približno 40 prihaja iz tujine. Po okroglih mizah se bodo drevi udeležili še literarnega večera Obrazi miru. V petek bosta sledila generalna skupščina mirovnega komiteja in podelitev nagrad dijakom za najboljši literarni prispevek na natečaju. Srečanje se bo sklenilo z literarnim večerom na Ljubljanskem gradu in nedeljskim izletom v Koper.