Slovenija 14.5.2017 7:00

Čezmejna pevska revija s Koroške praznuje 50-letnico

Ravne na Koroškem, 14. maja - Čezmejna pevska revija Od Pliberka do Traberka praznuje 50-letnico. Osrednji koncert ob jubileju bo ob 18. uri na Osnovni šoli Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem. Na njej bo nastopilo 22 koroških zborov z obeh strani meje z več kot 360 pevci. Osrednji govornik na prireditvi bo direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik.

Nastopajoči ženski, moški in mešani zbori so se v jubilejni sezoni revije Od Pliberka do Traberka že predstavili na treh predhodnih koncertih marca letos, združeni pa bodo zapeli na drevišnji osrednji slovesnosti na Ravnah na Koroškem.

"Revija Od Pliberka do Traberka je srečanje zborov, ki združuje Slovence dveh držav, ima že dolgo življenje in lepe, pozitivne odmeve doma in v tujini. Pojejo mladi zbori, manjše skupine, mešani, ženski, moški, upokojenci, gasilci, obrtniki, intelektualci. Vse jih združuje čar prelepe vokalne umetnosti, ki bogati in omamlja človeško dušo. Moč umetnosti je vedno premagala vse meje, različne jezike, kulture," je o pomenu čezmejne revije pevskih zborov zapisal Milan Piko iz Kulturnega doma Pliberk.

V minulega pol stoletja je na stoterih koncertih sodelovalo nekaj tisoč pevcev, ki so v senci teh srečanj skozi leta navezali poznanstva in prijateljstva. Pevska revija služi predvsem tudi srečanju in druženju med pevci. Seme teh poznanstev je Slovenska glasbena šola na Koroškem in razni uspešno zaključeni skupni kulturni projekti s finančno pomočjo EU, je spomnil Piko.

Prvo srečanje zborov z obeh strani meje je bilo oktobra leta 1966, danes tradicionalno srečanje Od Pliberka do Traberka pa poteka od leta 1969. Pobudnik srečanja je bil Tone Ivartnik, ki je tudi izbral ime srečanja. To izhaja iz pesmi z istim naslovom.

Kot navaja Piko, je zgodba pevskih srečanj "zanimiva in napeta, polna malih in velikih dogodivščin, presenečenj, ponosa, elana in predvsem živ dokaz uspešnosti stalnega sodelovanja že v časih, ko se nam o evropski odprtosti meja in povezovanju še sanjalo ni. Meje so ob številnih koncertih za pevce bile vedno odprte, tudi v časih, ko nas je desetletja dolgo ločevala mejna zapornica".