Svet 14.5.2017 5:30

Največja hrvaška veriga knjigarn Algoritam MK pred stečajem

Zagreb, 14. maja - Usoda največje hrvaške verige knjigarn Algoritam MK bo znana do ponedeljka, ko bo jasno, ali bodo uspeli odblokirati račun ali pa bodo zainteresirani ponudniki prevzeli vsaj del prodajnih prostorov na različnih koncih države.

Hrvaša, Zagreb. Poslovna enota hrvaške verige knjigarn Algoritam MK. Foto: Hina/STA

Hrvaša, Zagreb.
Poslovna enota hrvaške verige knjigarn Algoritam MK.
Foto: Hina/STA

Hrvaša, Zagreb. Poslovna enota hrvaške verige knjigarn Algoritam MK. Foto: Hina/STA

Hrvaša, Zagreb.
Poslovna enota hrvaške verige knjigarn Algoritam MK.
Foto: Hina/STA

V 31 knjigarnah družbe Algoritam MK so minuli teden potekale izredne inventure blaga, potem ko so nekateri založniki zaradi terjatev blokirali račune največje hrvaške knjigarniške verige.

Dolgovi Algoritma MK do založnikov so približno štiri milijone evrov, je za STA povedal predsednik hrvaškega združenja založnikov in knjigarnarjev Mišo Nejašmić. Hrvaški medijo ocenjujejo, da ima največji distributer še najmanj 2,6 milijona evrov drugih obveznosti.

Lastnik Algoritma MK Neven Antičević je za hrvaške medije potrdil, da za rešitev družbe potekajo pogovori na različnih ravneh. podrobnosti ni želel razkriti.

Uprava knjigarniške verige poskuša v pogovorih s potencialnimi partnerji pridobiti nove vire financiranja. Če se zadeve ne uredijo do danes zvečer, bomo vse založnike obvestili, naj prepovedo prodajo svojih knjig ter jih umaknejo iz knjigarn Algoritma MK. To pelje do stečaja družbe, je pojasnil Nejašmić.

Poudaril je, da so ta ukrep prestavljali do skrajnjih meja, a da morajo zgodbo skleniti in tako preprečiti škodo v celotnem sektorju.

Lastnike Algoritma MK so doslej uspeli prepričati, na se za prevzem knjigarn dogovarjajo s potencialnimi ponudniki, da bi tako lahko rešili knjigarne. Ti so pogosto na najbolj privlačnih lokacijah v hrvaških mestih. Dodaten zaplet pri morebitnih dogovorih je še, da ima Algoritem prostore za svoje knjigarne v dolgoletnemu najemu.

Po Nejašmićevih besedah je v igri pet večjih ponudnikov in vrsta manjših, ki se zanimajo za prevzem knjigarn Algortima MK. Neuradno naj bi šlo predvsem za večje hrvaške založnike, kot so Školska knjiga, VBZ, Znanje in Menart.

Ugibanje hrvaških medijev, da za prevzem kaže zanimanje tudi znana ameriška veriga kavarn Starbucks, je zanikal, njihove uradne ponudbe ni bilo.

"Borili se bomo za vsako knjigarno. Uspešni bomo, če bomo ohranili med 15 in 20 Algoritmovih knjigarn", je povedal Nejašmić.

V knjigarnah Algoritma MK je zaposlenih približno 260 ljudi, še nekaj deset jih je v upravi Algoritma MK. Pod Algoritmom je približno 40 odstotkov distribucije knjig na hrvaškem trgu. S približno 15-odstotnim deležem sledi podjetje Tisak iz koncerna Agrokor, ki pa je tudi v velikih poslovnih težavah.

"Ne glede na krizo v teh dveh podjetjih, v hrvaškem založništvu že skoraj deset let ni rožnato. Težave se ne rešujejo, samo kopičijo", je ocenil Nejašmić.

Hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen-Koržinek je minuli teden potrdila, da pripravljajo vrsto ukrepov za izboljšanje položaja založnikov in knjigarn. Med drugim naj bi občinam priporočili, naj zagotovijo ustrezne prostore za knjigarne, še posebej v manjših mestih.

Na Hrvaškem je čutiti krizo na knjigarniškem trgu od leta 2008. Statistike pravijo, da se je prodaja knjig skrčila s takratnih približno 11 milijonov izvodov letno na manj kot štiri milijone knjig. To je manj kot knjiga na prebivalca.