Slovenija 13.5.2017 9:00

Letni koncert APZ Tone Tomšič z Lebičevim Fauvelom

Ljubljana, 13. maja - V Slovenski filharmoniji bo nocoj letni koncert Akademskega pevskega zbora (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Na programu bo glasbeno-scensko delo Lojzeta Lebiča Fauvel 86, ki ga je v 80. letih tudi krstno izvedel. Ob tem bodo pevci pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec izvedli naročeni noviteti Nane Forte in Larise Vrhunc. Koncert bo ob 19.30.

Na koncertu se bo zbor z 90-letno tradicijo najprej posvetil srednjemu veku in skladbam, ki se nanašajo na srednjeveško pesnitev Roman de Fauvel. Ta je bil navdih za Lebičevo vokalno-instrumentalno delo za mešani zbor, soliste, instrumente in zvočne posnetke, ki ga leta 1986 krstno izvedel prav APZ Tone Tomšič, s katerim je Lebič začel umetniško pot.

Izhodišče za Lebičevo kompozicijo je bila francoska pesnitev Roman de Fauvel, ki na satirični način opisuje moralno gnilobo in dekadentnost tedanje francoske družbe. Apezejveci bodo poustvarili stavka Ljubezen in skopost, po katerih so letni koncert tudi poimenovali. Ob tem je dirigentka izbrala glasbo treh anonimnih avtorjev tistega časa, ki bodo pospremljeni z zgodovinsko ustreznimi instrumenti in recitatorskimi drobci. Krstno bodo predstavili še naročeno delo ene izmed vidnejših slovenskih sodobnih skladateljic, Nane Forte, ki se je v svoji noviteti prav tako oprla na teme in variacije iz Romana de Fauvel.

Drugi del koncerta bo namenjen pregledu letošnjega zborovskega dela. V spoju sakralne in posvetne glasbe, ki so jo pevci že ali še bodo predstavili na tekmovanjih, bosta tudi tudi delo Tadeje Vulc in prav tako za APZ ustvarjena noviteta Larise Vrhunc, je za STA povedala dirigentka Jerica Gregorc Bukovec.

Gosti na koncertu bodo Maja Gal Štromar (recitacija), Izidor Erazem Grafenauer (lutnja in teorba), Janez Jocif (blok flavta, portativ, dude), Franci Krevh in Matevž Bajde (tolkala) ter Barbara Kanc (plesni gib), so sporočili iz zbora.

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje, od oktobra 2015 je na tem mestu Jerica Gregorc Bukovec.

Že od nastanka se zbor uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja ne le po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po programski usmerjenosti. Njegov repertoar sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih slogovnih obdobij, posebno pozornost posveča sodobni zborovski literaturi. V ta namen naroča nova dela domačim skladateljem. Pohvali se lahko z odmevnimi nastopi na številnih festivalih in tekmovanjih doma in v tujini.