Svet 13.5.2017 6:00

The Rolling Stones septembra po Evropi

London, 13. maja - Britanski rockerji The Rolling Stones so v 55. letu delovanja napovedali novo turnejo po Evropi. Četverica z Mickom Jaggerjem na čelu bo prvi koncert odigrala 9. septembra v Hamburgu, turnejo, poimenovano Stones No Filter Tour, pa bodo zaključili 22. oktobra v Parizu.

Kuba, Havana. Koncert legendarne glasbene skupine The Rolling Stones. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kuba, Havana.
Koncert legendarne glasbene skupine The Rolling Stones.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Legendarna rock zasedba je nove koncerte napovedala po jesenskem nastopu na festivalu v kalifornijski puščavi, ki je ob dveh zaporednih koncih tedna združila velikane rocka in pritegnila na tisoče poslušalcev.

Stones No Filter Tour jih bo, kot je mogoče izvedeti na uradni spletni strani, prek Nemčije vodila v avstrijski Spielberg, kjer jih bodo 16. septembra na največjem odprtem odru v Avstriji lahko slišali tudi slovenski oboževalci. Zatem bodo koncertirali v Italiji, Španiji, na Norveškem, Danskem in v Franciji. Turneja trenutno napoveduje 14 koncertov.

Skupina The Rolling Stones, ki jo je leta 1962 ustanovil bivši kitarist Brian Jones, se je v zgodovino rocka zapisala kot ena komercialno najbolj uspešnih in najdlje delujočih zasedb. Skupina, v kateri so pevec Mick Jagger, kitarista Keith Richards in Ronnie Wood ter bobnar Charlie Watts, je izdala več kot dva ducata studijskih albumov ter številne kompilacije in plošče z nastopov v živo. Prodala je več kot 200 milijonov izvodov po svetu.

(I Can't Get No) Satisfaction, Angie, Honky Tonk Women, Start Me Up in Mixed Emotions so le nekatere uspešnice, s katerimi navdušujejo na velikih stadionskih nastopih in drugih koncertnih prizoriščih. Lani so izdali tudi novo ploščo Blue & Lonesome, na kateri so se prvič lotili priredb skladb drugih avtorjev.

O tem rock fenomenu pa bodo verjetno kmalu sledile tudi muzikološke in druge znanstvene razprave, saj je Univerza v Freiburgu pridobila arhivsko zbirko, ki jo je vrsto let gradil in dopolnjeval nemški oboževalec, odvetnik Reinhold Karpp. Po znanstveni obdelavi bo gradivo na voljo javnosti.