Svet 16.5.2017 6:00

LGL za predstavo Ti loviš! nagrajeno v Srbiji

Kragujevac, 16. maja - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je na 19. mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu za predstavo Ti loviš! pobralo kar tri nagrade. Saša Eržen je dobila posebno nagrado za dramsko besedilo, Silvan Omerzu nagrado za najboljšo režijo, Martina Maurič Lazar in Brane Vižintin pa sta bila nagrajena za igro.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Veseloigra s tekom in petjem za najmlajše Ti loviš! je likovno izčiščena, glasbeno navdušujoča, igriva in dinamična. Na preprosto sestavljivem odru z lesenimi lutkami in rekviziti se pred gledalci odvije napeta tekma med sosedoma, ki postaneta prijatelja.

Navdih za sodobno odrsko različico zgodbe o psu in zajcu je bila slovenska ljudska pripovedka, v kateri pes lovi zajca, ker mu je ta ukradel čevlje, a ga vse do današnjih dni še ni ujel.

V predstavi sta zajec in pes soseda in kot je med sosedi v navadi, se ves čas nekaj pričkata, primerjata in tekmujeta med sabo. Med seboj sta si zelo različna - pes nosi superge, zajec čevlje, zajec ima rad korenje, pes klobase. Imata pa tudi nekaj skupnega - oba rada tečeta, se lovita in igrata.

Med njunima hišama raste drevo. Zajec pravi, da je njegovo, pes pa, da je njegovo. Zato se za drevo pomerita v teku. Rezultat tekme je presenetljiv in pod drevesom nepričakovano zacveti prijateljstvo, vsebino predstave, ki je premiero doživela novembra 2012, povzemajo na spletni strani LGL.

Mednarodni lutkovni festival Zlata iskra je potekal od 8. do 11. maja. Za predstavo Ti loviš! je to že četrta festivalska nagrada, so sporočili iz LGL.

LGL je sicer v maju z lutkotečno predstavo iz leta 1938 Doktor Faust okviru evropskega projekta All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry gostovalo v španski Granadi na festivalu Rinconcillo of Cristobica. Lutkovni muzej LGL pa v okviru istega projekta na potujoči razstavi Pionirji evropskega lutkarstva, ki bo še do 11. junija na ogled v Granadi, predstavlja del zapuščine Milana Klemenčiča.

Konec maja bo predstava Medved in mali avtorice Katje Gehrmann in režiserke Ivane Djilas gostovala v Londonu, v začetku junija na festivalu NuQ Treff v estonskem Tallinnu, zatem pa še na festivalu lutkovnih gledališč za otroke Materinka v Liberecu na Češkem.

Niz gostovanj bosta zaključili vodna pustolovščina Akvarij, ki bo junija gostovala na mednarodnem festivalu gledališč evropskih regij v češkem mestu Hradec Kralove, in lutkovna zazibanka Lučka, grah in pero, ki bo v začetku julija gostovala na festivalu umetnosti za otroke Sztuka Szuka Malucha v poljskem Poznanu, so še sporočili iz LGL.