Svet 15.5.2017 20:21

Priznanje Europa Nostra za kulturno dediščino tudi slovenskemu projektu V istem čolnu

Turku, 15. maja - V finskem mestu Turku so danes podelili nagrade za kulturno dediščino, ki jih Evropska komisija podeljuje z organizacijo Europa Nostra. Posebno omembo strokovne žirije je prejel tudi slovenski projekt V istem čolnu - Mladi čuvaji izročila, ki znanja, kot so izdelovanje drevaka, lanarstvo, destilacija eteričnih olj in kovaštvo, prenaša na mlade.

Projekt V istem čolnu - Mladi čuvaji izročila na edinstven način prikazuje, da so znanje in veščine tradicionalne obrti pomembni za današnjo družbo, piše na spletni strani službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

"Med nami je zadnja generacija posameznikov, ki so še sposobni preživeti na tem območju, ne da bi jim bilo treba hoditi v trgovine. Dragoceno znanje obrti in poznavanje narave, ki se je v preteklosti prenašalo iz generacije v generacijo, je sedaj bolje varovano, dokumentirano in preneseno na mlajši rod," je o projektu zapisala ustanoviteljica in direktorica Zavoda za sonaravno bivanje PAJN Ljoba Jenče, ki je zasnovala in izvedla projekt.

Pri projektu na Notranjskem je sodelovalo 180 ljudi, med njimi je bilo 22 starejših nosilcev spretnosti in znanj ter 22 mladih, na katere so prenesli znanja. Izdali so 25 certifikatov. "Mladi so se naučili znanstveno raziskovati, spoznali so konvencije o varovanju narave, torej parka, pa tudi nesnovne kulturne dediščine, izobrazili so se tako teoretično kot praktično, saj so se med drugim naučili poiskati stara orodja in jih usposobiti za delo," je za Notranjsko primorske novice povedala Ljoba Jenče.

V istem čolnu - Mladi čuvaji izročila je projekt Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP.

Nagrade Europa Nostra podeljujejo za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi z namenom spodbujanja visokih standardov ohranjanja kulturne dediščine, spodbujanja mednarodnih izmenjav znanja in izkušenj ter raziskav, izobraževanja in obveščanja v zvezi s kulturno dediščino.