Svet 18.5.2017 6:00

V Pulju se začenjajo Dnevi slovenskega filma

Pulj, 18. maja - V mestnem kinu Vali bodo do nedelje potekali Dnevi slovenskega filma v Pulju. Dneve bo nocoj uvedla projekcija restavrirane različice filma Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, na sporedu pa bodo še filmi Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča, Nika v režiji Slobodana Maksimoviča ter Nočno življenje Damjana Kozoleta.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dneve slovenskega filma v Pulju bo odprla klasika Dolina miru, ki je bil na filmskem festivalu v Cannesu leta 1957 v igri za zlato palmo, lani pa so restavrirano različico na prestižnem festivalu prikazali v programu canskih klasik.

Štiglic je v filmu predstavil zgodbo vojnih sirot, ki sta med bombardiranjem mesta izgubila starše - desetletnega Marka (Tugo Štiglic) in nekaj let mlajše nemške deklice Lotti (Evelyne Wohlfeiler). Otroka iz sirotišnice v okupiranem mestu zbežita v gozd, da bi našla dolino miru, o kateri je Lotti pripovedovala babica. Marko je prepričan, da gre za dolino, v kateri je imel njegov stric hišo in mlin.

Projekcije Doline miru se bo drevi udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Na dnevih bodo do nedelje vsak dan prikazali po en slovenski film. V petek bo na sporedu Cvitkovičeva komična drama o treh nerodnih prijateljih, ki odprejo picerijo Šiška Deluxe, v soboto mladinski film Nika o voznici gokartov, ki kljub očetovi nesreči za vsako ceno sledi svojim sanjam, v nedeljo pa Kozoletov celovečerec Nočno življenje, "dramo o temačni skrivnosti in medijih, ki grizejo bolj kot psi".

Dnevov slovenskega filma se bodo udeležili tudi filmski gostje, in sicer igralec Marko Miladinović iz Šiška Deluxe, režiser filma Nika Maksimović in Urša Menart, ena od treh scenaristov Nočnega življenja.

Projekt so na SFC pripravili v sodelovanju s Slovenskim kulturnim društvom Istra ter puljskim filmskim festivalom. Minuli teden so prvi dnevi slovenskega filma potekali tudi v Sarajevu, kjer je bila v ospredju novejša produkcija. Poleg Šiške Deluxe in Nočnega življenja so tam prikazali še kratki film Srečno Orlo režiserke Sare Kern in animirani film Nočna ptica Špele Čadež.