Svet 17.5.2017 6:00

V Zagrebu prihodnji teden razstava o prvem slovenskem fotografu Janezu Puharju

Zagreb, 17. maja - V tehničnemu muzeju Nikola Tesla v Zagrebu bodo v torek, 23. maja, odprli razstavo z naslovom Janez Puhar - prvi slovenski fotograf. Puhar je leta 1842 izumil fotografijo na steklu in slovensko inovativnost zapisal na svetovni zemljevid razvoja fotografske umetnosti. Bil je duhovnik in vsestranski raziskovalec.

Kranj. Nagrobni spomenik prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Nagrobni spomenik prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zagrebška razstava bo podobna tisti, ki so jo postavili v Kranju leta 2014 ob 100. obletnici Puharjevega rojstva.

Obiskovalci v galeriji Hale A zagrebškega tehničnega muzeja si bodo lahko ogledali 19 plakatov velikega formata in povečano imitacijo Puharjevega avtoportreta na steklu, je za STA potrdila direktorica ateljeja Puhart Petra Puhar, ki z Jernejem Kejžarjem podpisuje koncept in oblikovanje razstave te spremljevalna besedila na plakatih.

"Predmetov nam Puhar, žal, ni zapustil. Vse, kar imamo, so puharotipije in nekaj dokumentov, ki so predragoceni, da bi jih selili. Hrani jih večinoma Narodni muzej Slovenije", je pojasnila Puharjeva, ki je tudi sorodnica Janeza Puharja.

Dokumentirana dediščina slavnega fotografa vsebuje pet fotografij v steklu, eno kopijo izgubljene fotografije ter tri fotoreprodukcije, piše v napovedi zagrebške razstave.

Puhar se je seznanil s fotografijo kot 25-letnik leta 1839, ko je ta bila znana kot dagerotipija. Postopek izdelave takšnih fotografij je bil predrag in je iznašel cenejšo različico. Baker je zamenjal s steklom in priredil kemikalije ter tako odkril fotografijo na steklo, ki jo je poimenoval svetlopis, kar je dobesedni slovenski prevod besede fotografija. Njemu v čast so njegove fotografije naknadno poimenovali puharotipije.

O svojemu delu je sicer prepozno obvestil svetovno javnost, da bi ta priznala njegove zasluge za izum fotografije na steklu.

Bil je izobraženec, ki se je poleg fotografije ukvarjal z eksperimenti na različnih področjih, kot so fizika, kemija, astronomija, glasba, poezija in likovna umetnost. Rodil se je v Kranju leta 1814, leta 1838 je bil posvečen v duhovnika in je služboval na različnih koncih Slovenije. Umrl je v Kranju leta 1864, potem ko je delo s strupenimi kemikalijami poslabšalo njegovo zdravje.

Ob osrednji razstavi o slovenskem izumitelju se bo s serijo fotografij o koroziji tehnične dediščine na Jesenicah predstavil član kranjskega fotografskega društva Vitomir Pretnar, je še napovedala Puharjeva.