Svet 19.5.2017 6:00

Znan je hrvaški program 64. puljskega filmskega festivala

Zagreb, 19. maja - V hrvaškemu programu 64. puljskega filmskega festivala, ki bo potekal med 15. in 22. julijem, se bo za nagrado zlata arena potegovalo 13 hrvaških celovečercev in šest koprodukcij. Izven konkurence bodo prikazali tudi koprodukciji Pojdi z mano, mladinski film v režiji Igorja Šterka, ter Naše vsakdanje življenje režiserke Ines Tanović.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v puljski areni. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v puljski areni.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Vodstvo puljskega filmskega festivala je na sredini novinarski konferenci v Zagrebu predstavilo hrvaški program letošnje prireditve. Izpostavili so, da bo letošnja izdaja ena najbogatejših v zgodovini hrvaške kinematografije.

V puljsko areni bodo v drugi polovici julija prikazali 16 hrvaških filmov in 11 koprodukcij, od tega osem izven glavnega festivalskega programa. Med njimi bosta bosansko-slovensko-hrvaški celovečerec Naše vsakdanje življenje Ines Tanović ter slovenski film Pojdi z mano v režiji Igorja Šterka, pri katerem je kot koproducent sodeloval hrvaški Kinorama, avtorja glasbe pa sta zagrebška producenta Jura Ferina in Pavao Miholjević.

Za zlato areno se bodo med drugimi potegovale hrvaške premiere, kot so Agape režiserja Branka Schmidta, Mrtve ribe Kristijana Milića in Kratki izlet Igorja Bezmalinovića. V tekmovalni program je uvrščen tudi eden od mednarodno najbolj uspešnih novejših hrvaških celovečercev Ne glej mi v krožnik režiserke Hane Jušić.

V konkurenci za nagrado bo prav tako komedija režiserja Rajka Grlića Ustava Republike Hrvaške ter film za otroke Anka režiserja Dejana Aćimovića. Posebno polnočno projekcijo bo dočakala grozljivka Egzorcizem režiserja Daliborja Matanića, so napovedali organizatorji.

V programu manjšinskih koprodukcij se bo za nagrado potegovalo šest celovečercev, med njimi tudi film Sieranevada znanega romunskega režiserja Cristija Piuija. Gre za koprodukcijo Romunije, BiH, Makedonije, Francije in Hrvaške.

Ravnateljica festivala Gordana Restović je izpostavila, da je eden od njegovih ciljev srečavanje in druženje profesionalcev iz filmske industrije ter izmenjava izkušenj skozi strokovne programe in sodelovanje z različnimi institucijami.

Kot so dodali, bo o festivalskih nagradah odločala petčlanska žirija, ki jo bo vodil lanski nagrajenec, režiser Zrinko Ogresta. Kmalu bodo naznanili še vsebine ostalih festivalskih programov.