Slovenija 18.5.2017 6:00

V ljubljanski Operi premierno Beethovnov Fidelio v Roccovi režiji

Ljubljana, 18. maja - SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj ob 19.30 premierno uprizorila Beethovnovega Fidelia. Devetdeset let po prvi slovenski uprizoritvi bo edina skladateljeva opera zaživela v izvirnem nemškem jeziku, a brez govorjenega besedila. Režiser Rocc se je namesto tega odločil za citate iz Beethovnovih pisem "nesmrtno ljubljeni".

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Eden od treh velikanov t.i. dunajske klasike je za svoje edino operno delo porabil desetletje, čeprav obstaja več njegovih glasbeno-dramskih poskusov. Skladatelj, poznan zlasti po simfonični glasbi, je v Fideliu tematiziral svobodo posameznika v družbi, pogum in ljubezensko zvestobo.

Ob prvi uprizoritvi leta 1805 na Dunaju opera ni bila dobro sprejeta, po predelavi pa je leta 1814 doživela potrditev v obliki, kot jo uprizarjajo danes. Na slovenskih tleh so jo prvič predstavili leta 1927 ob stoletnici Beethovnove smrti. Sledile so uprizoritve leta 1940, leta 1948 in nazadnje leta 1996.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal umetniški vodja ljubljanske Opere Rocc, ki je prevzel režijo in podpisal tudi scenografijo, so govorjene dele izpustili, ker se jim dramaturško in situacijsko niso zdeli odločilni. Namesto tega so uporabili citate iz Beethovnovih pisem "nesmrtno ljubljeni", v katerih svojo ljubezen naslavlja kot angela. Pisma sicer nikoli niso bila odposlana, prav tako glasbeno zgodovinopisje ni razvozlalo, kateri osebi so bila namenjena.

Pri uprizoritvi je Rocc izhajal iz opere in njene protagonistke Leonore, v kateri prepoznava ideal nesmrtne ljubezni - na odru jo bo upodobila sopranistka Urška Breznik. Leonora po več kot dveh letih iskanja najde soproga Florestana v zaporu; vlogo bo odpel solist Praške narodne opere Jaroslav Brezina. Angela zvestobe pa bo upodobila igralka Barbara Cerar. Kot Fidelio - tisti, ki je zvest - bo interpretirala citate iz Beethovnovih pisem, ki jih je za to priložnost prevedel Štefan Vevar.

Dramaturginja je bila Tatjana Ažman, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek. Uprizoritev spremljajo videoprojekcije, delo grafičnega oblikovalca in animatorja Piotra Maruszaka iz Varšave. Dirigiral bo šef dirigent v SNG Opera in balet Ljubljana Jaroslav Kyzlink.

Po premieri bo Fidelio na ogled še šestkrat. Jeseni bo uprizoritev potovala h koprodukcijski operni hiši v Vroclav, kjer bo na repertoarju prihodnje sezone, nakar se bo vrnila na ljubljanski oder.