Slovenija 20.5.2017 10:30

Koprski pokrajinski muzej bogatejši za novo stalno zbirko

Koper, 20. maja - V Pokrajinskem muzeju Koper so v začetku tedna odprli novo stalno zbirko Srce Kopra. Zbirka celovito predstavlja več kot dvatisočletno zgodovino mesta. Postavitev vključuje izobraževalne kotičke in multimedijske vsebine.

Novo stalno zbirko so simbolno odprli v ponedeljek, ob koprskem občinskem prazniku, z bronastim ključem na prstanu iz poznega srednjega veka, ki so ga našli leta 2009 ob zaščitnih arheoloških izkopavanjih. Zbirka Srce Kopra ob tem v palači Belgramoni Tacco smiselno zaključuje s strnjenim prikazom zgodovine mesta od rimske dobe dalje, so zapisali v muzeju.

Kot so poudarili, gre za inovativno zasnovano postavitev, ki vključuje izobraževalne kotičke z nagradnim kvizom in multimedijskimi vsebinami - od 3D modela Kopra do projekcij razvoja mesta skozi čas. Obiskovalce nagovarja k soustvarjanju muzejskega zapisa s podajanjem svojih razmišljanj o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti mesta, v katerem živijo, vanj dnevno prihajajo ali pa si ga želijo bolje spoznati.

Razstava je nastala ob podpori ministrstva za kulturo, Mestne občine Koper in Italijanske unije.

Koprski muzej obsega več stalnih zbirk, ki prikazujejo prazgodovino, zgodnjekrščansko obdobje, poznogotsko umetnost, renesanso, čas 18. in 19. stoletja ter novejšo zgodovino. Na ogled so tudi glasbena in lekarniška zbirka, umetnostno-zgodovinske zbirke, etnološka zbirka, muzejska orožarna ter stalna razstava Srečanje lakote in izobilja na temo kulture prehranjevanja od 18. do sredine 20. stoletja.