Slovenija 25.5.2017 12:09

Boring Couple snujejo avtorske komade za album Našvil

Ljubljana, 25. maja - Pred letom so trije pesniki in pesnici združili moči in se podali na glasbeno popotovanje, poimenovano Boring Couple. Na odru nastopajo štirje, za besedili - avtorskimi ter samosvojimi prevodi tujih skladb - pa stoji Primož Čučnik. Njihovim "sodobnim komornim popevkam za dolgočasne pare" bo ob jubileju mogoče prisluhniti v Mariboru in Ljubljani.

Čučnik je za STA pojasnil, da sta z Ano Pepelnik, vokalistko Boring Couple, skupino imela že prej, "a brez članov, komadov in inštrumentov". Ob lanskem Prepišnem uredništvu pa so na LUD Literaturi prišli na idejo, da bi na festivalu nastopil band, ki ga sestavljajo izključno literati. Kot prvega sta Čučnik in Ana Pepelnik poleg povabila Andreja Hočevarja, ki že ima izkušnje z zasedbo The Real Things, nato pa še Ano Svetel kot klaviaturistko ter Mitjo Draba kot kitarista.

"Mislili smo, da bo to enkraten štos, pa ni ostalo pri tem. Dobro smo se ujeli, vadili naprej in posneli dva digitalna albuma; Dolgočasni pari in Krave. Nekaj časa smo vadili na uredništvu, pozneje pa je edina povezava z LUD Literatura ostala ta, da smo pri založbi vsi člani benda izdali vsaj po eno pesniško knjigo. Se pravi precej dobrih naključij in izbirne sorodnosti," je povedal Čučnik.

Boring Couple svojim poslušalcem ponujajo "sodobne komorne popevke za dolgočasne pare". Na vprašanje, koga nagovarjajo, je Čučnik odgovoril, da so si razumevanje samih sebe olajšali s tem, da so izhajali iz imena: "Nagovarjamo nek 'namišljeni' dolgočasni par ali več njih, ampak ne bi se radi omejevali. Roko na srce, naša muzika je za zrelejše poslušalce, ki so bili v življenju že tudi kdaj razočarani. Komorno smo gotovo slišati zato, ker nimamo bobnov. To je lahko tudi sodobno. Naše pesmi so popevke, ker jih lahko včasih popevamo, čeprav obstaja tiho pravilo: ne preveč refrenov."

Čučnik in Ana Pepelnik sta sočlanom skupine v začetku predlagala, da bi začeli s priredbami, a pod pogojem, da morajo biti besedila v slovenščini. Čučnik se je odločil, da besedil tujih skladb, med katerimi sta I See A Darkness, ki jo izvaja Bonnie "Prince" Billy, ali pa Halfway to a Threeway Jima O'Rourka, ne bo dobesedno prevajal, ampak jim bo raje napisal svoje slovenske različice.

Nato se je skupina spopadla z ustvarjanjem avtorskih skladb po Čučnikovih besedilih, avtor glasbe pa je Hočevar. Čučnik se je spominjal, da je njihov prvi avtorski komad Trems nastal kot nekakšen kontrapunkt med glasbeno zasnovo in besedilom: "Potem smo ugotovili, da bi nam lahko šlo tudi to. In smo delali naprej. Besedilo na muziko ali obratno. Tu ni bilo pravila. Včasih je šlo tudi za to, kdo bo prej."

Je pa Čučnik dodal, da jim še do danes ni jasno, kakšen je status priredbe v glasbeni industriji: "Nekateri pogovori o tem so nas precej prestrašili, ampak potem smo si rekli, da se s tem ne bomo preveč ukvarjali. Cover Svoja smo na primer poslali bendu, ki je posnel original (Lambchop) in bili so navdušeni. Ukvarjamo se z manj znanimi skupinami in tako je najbrž vse skupaj manj nevarno. Pa saj ni rečeno, da ne bomo še kdaj kaj priredili."

Boring Couple napovedujejo izid avtorskega albuma Našvil, a kot je povedal Čučnik zato, "da bi se enkrat res uresničil". Prvi mejnik je jesen, lahko pa, da se bo izid albuma zamaknil do prihodnje pomladi: "Komadi čakajo, da jih zvadimo." Zaenkrat nimajo založbe, ki bi stala za njimi, zato razmišljajo o samozaložbi, predvsem pa si želijo, da bi po dveh digitalnih albumih nekaj izdali na pravem nosilcu zvoka.

V soboto bo Boring Couple mogoče prisluhniti v mariborskem Salonu uporabnih umetnosti, v nedeljo pa v Ljubljani na Vodnikovi domačiji. Za 8. junij je napovedan tudi njihov nastop na Živi književnosti pred Škucem, kamor jih je povabila pisateljica Jedrt Lapuh Maležič.