Na hitro prelistano 20.5.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. maja - Pri založbi ZRC so v 4. zbranem delu Zofke Kveder izdali romana Nada in Njeno življenje ter kratko prozo, pri založbi Litera pa fotografsko monografijo Bojana Golčarja z upodobitvami Maribora Usedline in sledovi. Založba VBZ je izdala delo Frederica Grosa Filozofija hoje, založba Miš pa slikanico Jureta Jakoba in Anje Jerčič Jakob Skrivni gozd.

Ljubljana. Fotomonografija ljubiteljskega fotografa Bojana Golčarja z naslovom Usedline in sledovi. Foto: Založba Litera

Ljubljana.
Fotomonografija ljubiteljskega fotografa Bojana Golčarja z naslovom Usedline in sledovi.
Foto: Založba Litera

Ljubljana. Knjiga francoskega filozofa Federica Grosa z naslovom Filozofija hoje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga francoskega filozofa Federica Grosa z naslovom Filozofija hoje.
Foto: STA

Ljubljana. Četrta knjiga Zbranega dela Zofke Kveder. Foto: STA

Ljubljana.
Četrta knjiga Zbranega dela Zofke Kveder.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška slikanica pesnika Jureta Jakoba in ilustratorke Anje Jerčič Jakob z naslovom Skrivni gozd. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška slikanica pesnika Jureta Jakoba in ilustratorke Anje Jerčič Jakob z naslovom Skrivni gozd.
Foto: STA

ČETRTA KNJIGA ZBRANEGA DELA ZOFKE KVEDER - DVA ROMANA IN ŠE NEOBJAVLJENA KRATKA PROZA

Četrta knjiga Zbranega dela Zofke Kveder prinaša avtoričino neobjavljeno pripovedno prozo iz rokopisne zapuščine in dva romana. To sta roman Nada, ki je izhajal le v reviji Slovan (1902-1904) in je zato ostal skoraj povsem pozabljen, in delo Njeno življenje (1914), ki je izšlo v knjižni obliki. Med vsemi svojimi slovenskimi besedili je pisateljica le ti dve označila kot romana. V slovensko literaturo sta romana s psihološko-realistično pripovedno tehniko vnesla nov pogled na zakonsko in družinsko življenje, namreč pogled ljubeče žene in matere, ki v pripovedi dejansko deluje kot središče družine, vendar žal nima moči in vpliva, da bi družinsko življenje usmerjala po svojem čutu za dobro in pravično.

Slovenska urednica in publicistka Zofka Kveder se je rodila leta 1878 v Ljubljani. Po delu v odvetniški pisarni v Ljubljani se je preselila v Trst, kjer je objavljala pri časopisih Edinost in Slovenka. Med letoma 1900 in 1907 je živela v Pragi, kjer se ji je rodila tudi prva hči. Po Pragi se je ustalila v Zagrebu, kjer je nadaljevala z novinarskim delom. Leta 1900 je izdala svojo prvo knjigo Misterij žene.

USEDLINE IN SLEDOVI - FOTOGRAFSKE UPODOBITVE MARIBORA SKOZI OBJEKTIV BOJANA GOLČARJA

Ljubiteljski fotograf Bojan Golčar je v fotomonografijo Usedline in sledovi zbral fotografije mesta, v katerem z nekaj prekinitvami živi od rojstva. V sodelovanju z avtorico spremnih besedil Bojano Kunst je oblikoval v zgodbo o mestu, njegovih ulicah, opuščenih tovarnah in zapuščenih zgradbah. Obenem je spregovoril o ljudeh, ki s svojo kreativnostjo in trmasto vztrajnostjo ohranjajo upanje, da mesto preboli glavobol tranzicijskega procesa, ki je bil v Mariboru še zlasti robat in katerega posledice so nazorno prikazane v knjigi, ki je hkrati tudi poklon meščanom.

FILOZOFIJA HOJE - DELO NA TEMO HOJE IZPOD PERESA FRANCOSKEGA FILOZOFA FREDERICA GROSA

Frederic Gros, ki obožuje hojo in pohajkovanja po naravi, v knjigi Filozofija hoje v enem stavku: "Najboljša hoja je tista, ki umu omogoči, da sprosti domišljijo," združi mišljenje in hojo oziroma najbolj naravni človeški aktivnosti. Čeprav je hoja gibanje, pa je veliko bliže ustvarjanju kot športu. Hoja probleme, o katerih razmišljamo, naredi lažje rešljive, saj do njih vzpostavi razdaljo, iz katere jih uzremo v povsem drugačni luči. Avtor hojo opredeljuje predvsem kot duhovno vajo. Je tisto, kar nam omogoča graditi, utrjevati, črpati iz odnosa do samega sebe, ki se zatem preobrazi v odnos do drugih, do sveta in do svoje lastne preteklosti. Hoja je preizkus, s pomočjo katerega postanemo navzoči sami po sebi, meni avtor. Delo je prevedla Jedrt Lapuh Maležič.

Frederic Gros velja za enega najbolj prepoznavnih francoskih filozofov srednje generacije. Je profesor filozofije na Univerzi Pariz XII in na Inštitutu za politične študije v Parizu. Filozofsko in zgodovinsko se ukvarja predvsem s problemi psihiatrije, nasilja, vojne in varnosti. Med drugim je urednik izdaj slavnih predavanj Michela Foucaulta na College de France, ki mu je posvetil tudi dve deli Michel Foucault in Foucault et la folie.

SKRIVNI GOZD - SLIKANICA ZAKONCEV JAKOB

Skrivni gozd je pesniška slikanica pesnika Jureta Jakoba in ilustratorke Anje Jerčič Jakob, ki prinaša iskrive pesmi o prebivalcih skrivnega gozda. Slikanica je ritmično in vsebinsko dodelana ter polna humorja. V ospredju pesmi so posebni prebivalci, ki imajo vedno nekaj zanimivega za bregom. Pav se je zagledal v divjo kokoš, žabe hitijo na regatelovadbo, maček Oton pa se važi z novimi smučmi.

Jure Jakob (1977) je na ljubljanski filozofski fakulteti magistriral iz primerjalne književnosti. Je avtor nekaj pesniških zbirk in monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča. Za esejistično delo Hiše in drugi prosti spisi je lani prejel Rožančevo nagrado.

Anja Jerčič Jakob (1975) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na akademiji je končala še magistrski študij grafike in slikarstva. Ustvarja na področjih slikarstva in grafike. Lani sta z Juretom Jakobom izdala slikaniški prvenec Morje.