Svet 22.5.2017 9:32

Clint Eastwood bo morda še stopil pred kamero

Cannes, 22. maja - Ameriški igralec in režiser Clint Eastwood je na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu konec tedna namignil, da bo morda še stopil pred kamero. Igralec, ki je zaslovel z vlogami v vesternih v 60. letih minulega stoletja, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da občasno pogreša igro, in dodal: "Nekega dne se bom vrnil k njej."

Kanada. Ameriški filmski igralec, režiser in producent ter skladatelj Clint Eastwood. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada.
Ameriški filmski igralec, režiser in producent ter skladatelj Clint Eastwood.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na festivalu so ob letošnjem jubileju prikazali njegov film Neoproščeno iz leta 1992, v katerem je Eastwood tudi zaigral. Film je dobil štiri oskarje, tudi oskarja za najboljši film, Eastwood pa oskarja za režijo.

Šestinosemdesetletni Eastwood, rojen v San Franciscu, je najprej nastopal v manjših filmskih vlogah in se preživljal kot kopališki mojster. Pozornost je med drugim pritegnil kot policaj v uspešnici Umazani Harry.

Pozneje je zaigral v številnih vesternih, v trilogiji dolarjev režiserja Sergija Leoneja (Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben), kjer je zablestel v vlogi Moža brez imena, kot Jed Cooper pa je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja.

Videti ga je bilo mogoče tudi v trilerjih, kot sta Pobeg iz Alcatraza in Na ognjeni črti, ob Meryl Streep pa je zaigral v ljubezenski drami Najini mostovi.

Po filmu Gran Torino (2008) se je nameraval posvetiti izključno režiranju. Med drugim je režiral uspešnico Onostranstvo, v kateri je zaigral Matt Damon, in biografsko dramo o Nelsonu Mandeli z naslovom Nepremagljiv, v kateri je glavno vlogo odigral Morgan Freeman.

Sodeloval je tudi z drugimi filmskimi ustvarjalci. S Stevenom Spielbergom sta kot režisersko-producentski par med drugim sodelovala pri vojnih dramah Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime.

Oskarja je prejel še za film Punčka za milijon dolarjev, pohvali pa se lahko tudi z dolgim seznamom drugih nagrad.