Slovenija 23.5.2017 7:00

V CD Evrovizija kot jo doživljajo improvizatorji

Ljubljana, 23. maja - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj na sporedu Improvizija oziroma improvizacijska parodija Evrovizije. Devet žanrsko raznolikih sestavov se bo potegovalo za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba bosta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo. Povezovalca bosta Juš Milčinski in Vid Sodnik.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Improvizija bo letos na sporedu že 16. leto. Improvizatorji se bodo poleg s parodijami evrovizijskih popevk in šova, ki ga, kot piše na spletni strani CD, poosebljata blišč in beda, spopadli tudi z različnimi gledališkimi izzivi, bujnimi kostumi in scenografijo. Zmagovalno pesem pa bodo s televotingom izbrali dejavno udeleženi obiskovalci.

Dogodek bo povezoval "očarljiv, briljantno uigran in s šalami oborožen voditeljski par" Milčinski-Sodnik, z rdeče preproge pa se bo oglašala poročevalka Sara Šoukal. Na Improviziji bodo tokrat zapeli Igor Bračič, Liza Marija Grašič, Maja Trampuš, Peter Frankl, Sara Gorše in Tim Kern, za glasbo bodo skrbeli Blaž Celarec, Goran Završnik, Luka Seliškar in Rok Šinkovec.

Zabavni šov je plod sodelovanja med kulturno-umetniškim društvom Sokoli Tabor in Cankarjevim domom, umetniški vodja projekta pa je Frankl.

Prva izdaja Improvizija je bila leta 2001 v prostorih KUD France Prešeren. Ker je dogodek prerasel kapacitete trnovske dvorane, ga od leta 2008 gosti CD. V 15 letih so se na odru Improvizije zvrstili številni zanimivi performansi, z iznajdljivostjo improvizatorjev pa se je lahko kosala zgolj domišljija gledalcev, ki so med drugim za naslove skladb izbrali Izkopala si bom grob, Ljubica, zakaj? Chica, porque? ali Ustreli mi galeba.

Na lanski jubilejni 15. Improviziji je slavil pop-operni duet 2čelava, ki sta ga sestavljala Miha Zabret in Frankl, s skladbo, posvečeno obiskovalki in pravnici Tatjani.