Od blizu 24.5.2017 7:00

BIO letos z razstavo v Ljubljani in v še šestih mestih oziroma krajih

Ljubljana, 24. maja - Bienale oblikovanja (BIO), ki že v prejšnji izdaji ni bil več le tradicionalna razstava predmetov industrijskega oblikovanja, je letos stopil še korak dlje in postal platforma za nove pristope v oblikovanju. Kustosinji sta izbrali sedem skupin, ki so raziskovale Slovenijo. Razstava letošnjega BIO bo tako na ogled v Ljubljani in v še šestih krajih.

Ljubljana. Bienale industrijskega oblikovanja BIO. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Bienale industrijskega oblikovanja BIO.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bienale industrijskega oblikovanja, ki je bil ustanovljen leta 1963 kot prvi oblikovalski bienale v Evropi, je bil od svojega nastanka priča mnogim spremembam. Leta 2011 je bil preimenovan v Bienale oblikovanja, BIO 23 leta 2012 je bil prvi kurirani bienale, BIO 24 leta 2014 pa je bil zasnovan kot šestmesečni proces sodelovanja, katerega rezultati so bili predstavljeni na razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

BIO 25, ki nosi naslov Daleč, tako blizu, pa je zasnovan kot platforma za nove pristope v oblikovanju. Osredotoča se na glavni potencial Slovenije - njeno krajino.

Čeprav je mesto še vedno model, v okviru katerega poteka razprava o sodobni družbi in se število ljudi v urbanih centrih povečuje, pa najnovejši podatki nakazujejo pomemben premik, ki ga je po besedah kustosinj Angele Rui in Maje Vardjan mogoče opredeliti kot nov fenomen: izobraženi in emancipirani mladi, ki so odraščali v urbaniziranem modelu, prenašajo svoje vrednote v druge, anonimne okvire.

Kustosinji sta zato sedem multidisciplinarnih skupin, ki jih vodijo mednarodni gostujoči oblikovalci v dialogu s sedmimi slovenskimi strokovnjaki, napotili v gozdove, kraško podzemlje, rudarske revirje, na panonske ravnice, na obalo in v slovenske Alpe. Vsaka lokacija je postala prostor razprave za teoretična razmišljanja, povezana z oblikovanjem. Kot sta zapisali, so tovrstni ekspedicijski projekti vaja za ponovni premislek - ne samo pokrajine, ampak tudi oblikovalske discipline.

Na sedmih lokacijah so nastale instalacije, za katere kustosinji upata, da bodo stale dlje časa. In če je bil njihov namen vzpostavitev dialoga z lokacijo, vključno z občinami, institucijami in prebivalci, pa muzej predstavlja stanje tega specifičnega trenutka v času in njegovo nujnost.

Razstave in instalacije bodo tako razen v MAO na ogled še na dveh lokacijah v Ljubljani ter v Grosupljem, Kočevju, Kobaridu, Lendavi, Trbovljah in Piranu oziroma v njihovi okolici.

Po besedah direktorja MAO Matevža Čelika poskušajo projekti, zasnovani in predstavljeni na BIO, prepoznati možnosti v krajih, ki so le korak od prestolnice, a so zunaj žarišč aktualnih razprav o prihodnosti.

Epizoda Sprostitev podzemlja je postavljena v podzemni svet Županove jame pri Grosupljem, Zavzetje gozdov v Rožni studenec pri Kočevju na rob divjega pragozda, Po utopiji pa se odziva na kmalu zaprto rudniško infrastrukturo v Trbovljah.

Epizoda Čisto novo sobivanje raziskuje propad modernizma v urbanem kontekstu Ljubljane, vse skupaj pa zaokrožujeta skupini Prožnost preteklosti na alpskem območju pri Kobaridu ter Novi heroji, ki raziskuje migrantstvo z uporabo bližine morje na slovenski obali med Piranom in Portorožem.

Otvoritveni teden bienala se bo začel danes z delavnico in razstavo v Galeriji Kresija. Do nedelje bo ponudil vodene oglede posamičnih lokacij in razstave v MAO. Uradno odprtje bienala bo v četrtek v MAO.