Slovenija 24.5.2017 8:21

V Photonu fotografska razstava umetnikov Podonavske regije

Ljubljana, 24. maja - V Photonu - Centru za sodobno fotografijo bodo drevi odprli razstavo Donumenta. 14 x 14 - fotografske pozicije. Predstavila bo izbor 26 del štirinajstih sodobnih umetnikov iz Podonavske regije. Slovenijo zastopa Tadej Pogačar. Razstava bo na ogled do 15. junija.

Ljubljana. Umetnik Tadej Pogačar. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Tadej Pogačar.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Umetnike je k sodelovanju povabila kuratorka in umetniška direktorica festivala Donumenta Regina Hellwig-Schmid. Povabljeni so bili, da s svojim fotografskim delom podajo osebno videnje svojih držav, skupnosti in življenj sonarodnjakov. Vsak umetnik je za razstavo prispeval po dve fotografiji.

Festival Donumenta od leta 2003 poteka v Regensburgu in je mišljen kot mednarodno stičišče za umetnost in kulturo podonavskih držav. Do leta 2011 je predstavljal le sodobno umetnost obrežnih držav reke Donave, leta 2012 pa se je razširil na celotno Podonavje, kar vključuje tudi Slovenijo.

Festival je nastal z namenom utrjevanja kulturnega povezovanja in večjega evropskega razumevanja med Vzhodno in Zahodno Evropo po letu 1989. Tako so številni umetniki dobil dodatno priložnost, da predstavijo svoja najnovejša dela v Nemčiji in pozneje tudi v drugih podonavskih deželah.

Kot potujoči razstavni projekt je leta 2014 nastal koncept razstavne forme 14 izbranih umetnikov iz 14 podonavskih držav, ki v zadnjem letu predstavlja izključno dela v fotografskem mediju, piše na spletni strani Photona.

Projekt naj bi spodbudil obiskovalce, da postanejo tolmači umetniškega dela. Umetnost naj bi doživeli kot okvir, v katerem si lahko za interpretacijo sami izberejo na primer Podonavsko regijo kot evropsko ali globalno resničnost ali kot vizijo, ki omogoča srečevanje in razmišljanje o prostoru ali kraju.

Podonavska makroregija je tako predstavljena kot velik laboratorij, v katerem je mogoče razumeti, prevpraševati in na novo osvetliti drugačne poglede ter izvirne zamisli, so še zapisali v galeriji.

Na razstavi sodelujejo še Ivan Bazak (Ukrajina), Pavel Braila (Moldavija), Alexandra Croitoru (Romunija), Anetta Mona Chisa & Lucia Tkačova (Slovaška), Istvan Csakany (Madžarska), Biljana Djurdjević (Srbija), Igor Grubić (Hrvaška), Pravdoliub Ivanov (Bolgarija), Magdalena Jetelova (Češka), Julian Palacz (Avstrija) in Lazar Pejović (Črna gora). Kot poseben gost sodeluje Christian Schnurer (Nemčija).