Slovenija 27.5.2017 15:00

Zlati abonma v novi sezoni z izrazitim deležem solistov

Ljubljana, 27. maja - Cankarjev dom (CD) je oblikoval novo sezono zlatega in srebrnega abonmaja. Ponudba simfoničnih koncertov v Gallusovi dvorani, na kateri se predstavljajo mednarodni sestavi, bo izrazito poudarjala delež solistov. Koncerte komornega cikla v Slovenski filharmoniji bodo oblikovali uveljavljeni slovenski glasbeniki v sodelovanju s tujimi kolegi.

Vodja programa resne glasbe v CD Ingrid Gortan je, kot je zapisala v uvodniku abonmajske knjižice, sezono 2017/18 snovala z mislijo na pristna umetniška doživetja in ponujanje prostora za sveže glasbene misli.

V zlati abonma je povabila tako mlade sestave kot tiste z daljšo tradicijo, v katerih je razbrala "srčnost v sledenju glasbeno smiselnega, zavezanost večnemu humanizmu mojstrov preteklosti in iskreno radovednost za sodobno misel". Izrazito poudarjen pa bo v tem abonmaju delež solistov, saj bo gostil kar nekaj ključnih mednarodnih interpretov.

Uvodni oktobrski koncert je zaupala Filharmoničnemu orkestru Borusan iz Istanbula s sodobno zastavljenim programom, v katerem bo slovenska praizvedba novitete Mark-Anthonyja Turnagea za dve violini in orkester, napisane za Vadima Repina in Daniela Hopea. Sledila bosta Španski nacionalni orkester s španskim pianistom Juanom Perezom Floristanom ter Mlada nemška filharmonija, ki bo v Ljubljani ponovno nastopila z britanskim violončelistom Stevenom Isserlisom. Oba orkestra bo v sporedu del znanih skladateljev vodil nemški dirigent mlajše generacije David Afkham.

Dolgoletno evropsko orkestrsko tradicijo bosta zastopala Bergenski filharmonični orkester z glavnim dirigentom Edwardom Gardnerjem in Kraljevi škotski nacionalni orkester z glavnim dirigentom Petrom Oundjianom. S prvim bo v Šostakovičevem Koncertu za violino in orkester št. 1 zaigrala ruska violinistka Viktoria Mullova, nagrajenka tekmovanja Čajkovski. Drugemu se bodo v interpretaciji Beethovnovega koncerta za klavir, violino in violončelo pridružili nemški pianist Martin Stadtfeld, škotska violinistka Nicola Benedetti ter nemški violončelist Jan Vogler.

Sezono zlatega abonmaja bo junija prihodnje leto sklenil Beneški baročni orkester, eden vodilnih ansamblov, ki se posveča historičnemu načinu izvajanja operne in koncertne glasbe 17. in 18. stoletja, rdeča nit so Vivaldijeve skladbe. Z njim bo nastopil kontratenorist Franco Fagioli.

Komorni srebrni abonma bo po napovedih Ingrid Gortan predstavil del glasbenih prepletov, nastalih v sodelovanju z najvidnejšimi komornimi cikli po Sloveniji. Uvodni recital bo oktobra odigral legendarni ruski pianist Grigorij Sokolov. Novembra bo sledil nov projekt klarinetista Mateta Bekavca s štirimi izstopajočimi varovanci Akademije Kronberg.

Z mednarodnimi orkestri sodelujoči hornist Boštjan Lipovšek, violinistka Tanja Sonc in kontrabasist Iztok Hrastnik bodo januarja 2018 gostitelji sporeda, posvečenega Schubertovemu Oktetu. Mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marko Fink bosta poustvarila samospeve in duete slovenskih in svetovnih avtorjev, za njima pa bo nastopil eden najbolj uspešnih evropskih saksofonskih kvartetov Signum, v katerem sta tudi slovenska glasbenika Blaž Kemperle in Alan Lužar.

Sklepni koncert srebrnega abonmaja aprila prihodnje leto bo odigrala ruska violinistka Nadežda Tokareva, ki že nekaj let deluje v Sloveniji. Nastopila bo s pianistom Evgenijem Sinajskem, so sporočili iz CD. Na spored sta uvrstila tudi skladbo Janeza Matičiča.