Svet 24.5.2017 6:00

Tutankamonovo kočijo bodo odpeljali v Veliki egipčanski muzej

Kairo, 24. maja - Kočija egipčanskega faraona Tutankamona bo dobila svoj novi dom. Iz egipčanskega muzeja v središču Kaira, kjer je bila razstavljena skupaj z njegovi tremi pogrebnimi posteljami, jo bodo preselili v Veliki egipčanski muzej, ki se nahaja na obrobju Kaira, v bližini piramid v Gizi. Faranove mumije zaradi krhkosti ne bodo selili.

Egipt, Kairo. Zlata maska egipčanskega faraona Tutankamona. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Zlata maska egipčanskega faraona Tutankamona.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Lesena kočija, skupaj s tremi pogrebnimi posteljami z vklesanimi levjimi glavami, ki simbolizirajo egipčansko boginjo vojne Sekhmet, sposobno odganjati tudi bolezni, nekaj časa ne bo na ogled javnosti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Veliki egipčanski muzej naj bi odprli že leta 2015, a so se gradbena dela zavlekla, investicija pa je narasla že na milijardo dolarjev. Novo odprtje muzeja je tako predvideno za leto 2018. Muzej bo hranil več kot 100.000 predmetov, med katerimi jih bo tudi 4500 iz Tutankamonove zakladnice, ki so jo odkrili leta 1922 v Dolini kraljev, še piše AFP.

Tutankamon je prestol zasedel leta 1332 pred našim štetjem, ko je bil star šele devet let. Njegova smrt devet let kasneje je še danes predmet številnih ugibanj.