Svet 24.5.2017 5:30

Nekatere najpomembnejše umetnine iz zbirke Karla I. po 400 letih ponovno v Veliki Britaniji

London, 24. maja - Na Kraljevi akademiji umetnosti za januar napovedujejo razstavo Karel I. - kraj in zbiratelj. Predstavila bo umetniško zbirko angleškega kralja Karla I., ki je bil izjemen zbiratelj. Kupoval je stare slike ter naročal nova dela pri pomembnih umetnikih svojega časa. Zbirko je v 17. stoletju razprodala republikanska vlada Oliverja Cromwella.

Velika Britanija, London. Prestolnica Velike Britanije, London. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Prestolnica Velike Britanije, London.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava bo združila izjemna dela umetnikov, kot so bili Tizian, Van Dyck, Rubens, Holbein in Mantegn. Nekatera izmed njih se bodo v Veliko Britanijo vrnila prvič po skoraj 400 letih, poroča spletni portal The Guardian.

Po besedah direktorja Kraljeve zbirke Jonathana Marsdena bo šlo za razstavo, o kakršni lahko kurator le sanja in ki se je doslej zdela kot neuresničljive sanje. Temu botruje dejstvo, da je bilo tedaj prodanih toliko odličnih del, ki se, kljub trudu Karla II., da restavrira očetovo zbirko, niso nikoli vrnila.

Karel I. je bil najpomembnejši zbiratelj med vsemi vladarji v britanski zgodovini. Kupoval je starejša dela in naročal nova pri najpomembnejših umetnikih svojega časa, še posebno pri Anthonyju van Dycku. Vendar pa sta državljanska vojna in usmrtitev Karla I. leta 1649 pripeljali do tega, da je bila skoraj celotna zbirka - približno 1500 slik in 500 kipov - razprodana in raztresena po vsej Evropi.

Karel II., ki jo je poskušal restavrirati, je sicer uspel pridobiti nazaj pomemben del zbirke. A veliko del je bilo kljub temu izgubljenih, med njimi okoli 40 izjemnih umetnin, ki so pristale v francoskih in španskih kraljevih zbirkah. Te umetnine so danes v muzejih Louvre in Prado, h katerima sta se s svojim seznamom želja napotila kustosa Desmond Shawe-Taylor in Per Rumberg.

Pariški muzej Louvre bo tako za razstavo, ki jo bodo odprli januarja prihodnje leto, posodil tri slike, med njimi dve Tizianovi deli - Večerjo v Emavsu in Alegorija zakona, ki pa ju obiskovalci pogosto spregledajo, saj sta razstavljeni v sobi skupaj z znamenito Mona Lizo.

Posodil bo tudi sliko, ki jo je Rumberg opisal kot najbolj ganljiv Van Dyckov portret Karla I. Dodal je, da portret ni bil prodan in da je bil verjetno protokolarno darilo francoskemu dvoru.

Muzej Prado bo posodil pet slik, med njimi Tizianov portret Karla V. s psom. Pet slik bo iz londonske Nacionalne galerije, med njimi veliki Van Dyckov konjeniški portret Karla I., ki ga bodo razstavili ob konjeniškem portretu Karla I. s svojim učiteljem jahanja M. de St Antoineom, ki sicer krasi Buckinghamsko palačo. Kar okoli 90 del na razstavi bo iz Kraljeve zbirke.

Razstava, ki bo na ogled od 27. januarja do 15. aprila, bo po pisanju spletnega portala uvod v obeleževanje 250-letnice Kraljeve akademije umetnosti prihodnje leto.