Svet 8.6.2017 5:00

V londonski Nacionalni galeriji prihodnje leto razstava Monet & arhitektura

London, 8. junija - V londonski Nacionalni galeriji za prihodnje leto napovedujejo razstavo del francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta. Postavitev z naslovom Monet & arhitektura bo združila približno 70 umetnikovih del. To bo prva razstava, ki se bo posvetila odnosu umetnika do arhitekture. Monet je sicer najbolj znan po upodobitvah narave.

Kitajska, Šanghaj. Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Brez megle London ne bi bil lep," je med enim izmed svojih obiskov Londona dejal Monet. Tamkajšnje vreme ga je tako prevzelo, da je slikal londonske mostove, parlament in reko, zavite v meglo.

Na razstavi, ki jo bodo odprli aprila prihodnje leto, pa bo ob slikah z motivi Londona, ki ga je umetnik večkrat obiskal med letoma 1899 in 1901, mogoče videti tudi njegove upodobitve katedrale Rouenu, postaje Gare Saint-Lazare v Parizu in Benetk, piše na spletni strani časopisa The Guardian.

Kot je ob razstavi, ki bo po dveh desetletjih prva večja predstavitev Monetovih del v Veliki Britaniji, povedal direktor galerije Gabriele Finaldi, je francoski umetnik na primeru grajenega okolja eksperimentiral tako s strukturami kot kompozicijo.

Dodal je, da je bil Monet navdušen, kako sta svetloba in še posebej megla spreminjali podobo mesta v različnih letnih časih in celo ob različnih urah dneva.

Monet (1840-1926) se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odločil za slikarsko pot. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka. Prav zato je motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.

Njegova serija Vodne lilije velja za eno najbolj znanih del impresionizma. Navdih zanjo je našel v ribniku z vodnimi lilijami na svojem posestvu Giverny v bližini Pariza.