Svet 24.5.2017 10:06

Zlata nika festivala Ars Electronica slovenski umetnici Maji Smrekar

Linz, 24. maja - Slovenska umetnica Maja Smrekar prejme nagrado festivala Ars Electronica zlata nika v kategoriji hibridne umetnosti. Žirijo je prepričala s serijo projektov K-9_topologija, realiziranih v minulih sezonah. Sklepnega četrtega z naslovom ARTE_mis je marca realizirala v ljubljanski Kapelici, osrednjem prizorišču svojih nastopov.

Ljubljana. Umetnica Maja Smrekar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnica Maja Smrekar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"K-9_topologija je pravo hibridno umetniško delo z globokim biopolitičnim sporočilom in bo gotovo sprožilo veliko diskusij tako v umetniški kot znanstveni javnosti," besede žirije povzema spletna stran festivala.

Umetnica je v ciklu na stičišču avtorske poetike, ekologije in znanosti - sodelovala je z znanstveniki od biologov do genetikov - značilno povezala lastno intimo ter vprašanja humanizma, predvsem statusa človeštva v aktualnih in prihodnjih globalnih pogojih. Njeno delo je vpeto v čas množičnega izumiranja vrst, govori o distopični prihodnosti in usodi človeka, značilno izpostavlja tudi relacijo človek - volk - pes.

V nagrajenem ciklu je doživel burne odzive predvsem projekt Hibridna družina, v katerem je umetnica z mlado psičko pasme islandski špic z imenom Ada in že odraslim škotskim mejnim ovčarjem Byronom vzpostavila hibridno družino ter psičko hranila z lastnim mlekom. V projektu ARTE_mis pa je razprla razmislek o biotehnoloških potencialih združitve človeka z nečloveškim drugim. Hkrati se je spraševala, kaj pomeni biti človek v porušenem ekosistemu.

Osrednji del projekta je bila hibridna celica človeka in psa, v kontekstu razstave predstavljena kot umetniški artefakt, a tudi kot potencial življenja, ki bi nemara imelo več možnosti za preživetje. Človek je namreč s perspektive Maje Smrekar zastarela vrsta, obsojena na samouničenje.

Umetnica, ki je trenutno na rezidenci na Portugalskem, je o prvih vtisih ob novici o nagradi za današnje Delo povedala: "Veseli me, da je mednarodna strokovna javnost moje delo prepoznala kot vrhunsko na področju hibridne umetnosti." Dodala je: "To je izjemna čast in velika potrditev za večletno trdo delo z ogromno odrekanja in radikalnih osebnih odločitev ter hkrati odlična popotnica pri vzpostavljanju bodoče vizije. Zahvaljujem se Galeriji Kapelica, ki mi že desetletje omogoča produkcijsko in dialoško podporo pri snovanju tovrstnih vsebin."

Maja Smrekar je diplomirala na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na mednarodnem festivalu Cynetart 2012 v Dresdnu je prejela prvo nagrado Evropskega centra za umetnost Hellerau, na Ars Electronici 2013 v Linzu pa častno omembo za projekt Hu.M.C.C. (Human Molecular Colonization Capacity). Tega leta je prejela tudi nagrado Liberalne akademije zlata ptica za področje vizualnih umetnosti.

Na Portugalskem je po pisanju Dela na rezidenci Cultivamos Cultura. Vsebinski okvir, v katerem načenja novo fazo raziskovanja dinamike odnosov med volkovi, psi in ljudmi - na pot je šla s štirinožnima Byronom in Ado, protagonistoma minulih projektov -, pa opredeljuje kot kulturni dualizem med biofobijo in biofascinacijo, ki je aktualen že tisočletja in se je v izročilu na najpopularnejši način pokazal skozi fenomen volkodlaka. Raziskavo začenja na Iberskem polotoku, jeseni pa jo bo nadaljevala na rezidenci na Norveškem.

Zlata nika festivala Ars Electronica je najodmevnejša mednarodna nagrada na področjih medijske umetnosti in njenih stikov s tehnologijo, znanostjo ter humanistiko. Letos jo podeljujejo v štirih kategorijah. Za računalniško animacijo jo prejme David O'Reilly, Cedrik Fermont in Dimitri della Faille jo prejmeta za digitalno glasbo, Lisa Buttinger pa v kategoriji za mlade U19.

Posebno omembo pa je v kategoriji računalniška animacija, film in vizualni učinki letos žirija namenila Špeli Čadež za njen kratki animirani film Nočna ptica.

Festival Ars Electronica bo letos na temo Postcity potekal med 7. in 11. septembrom.