Svet 29.5.2017 5:30

V Osijeku se začenjajo Dnevi slovenskega filma

Osijek, 29. maja - V Osijeku se danes začenjajo Dnevi slovenskega filma. Do 5. junija bo na ogled mladinski film Nika režiserja Slobodana Maksimovića, legendarni film Franceta Štiglica Dolina miru in temačna drama Damjana Kozoleta Nočno življenje. To je letošnja tretja retrospektiva slovenskih filmov na območju nekdanje Jugoslavije.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dneve bo v kinu Urania ob 17. uri uvedla projekcija filma Nika, ki obravnava tematiko kartinga in v ospredje postavlja najstnico Niko), ki je po pokojnem očetu podedovala strast do hitrosti. Film si bo ogledal tudi soscenarist filma Matjaž Pikalo, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V četrtek, 1. junija, bodo prikazali Štigličev film Dolina miru, ki je bil na filmskem festivalu v Cannesu leta 1957 v igri za zlato palmo, lani pa so restavrirano različico na prestižnem festivalu prikazali v programu canskih klasik.

Štiglic je v filmu predstavil zgodbo vojnih sirot, ki sta med bombardiranjem mesta izgubila starše - desetletnega Marka in nekaj let mlajše nemške deklice Lotti. Otroka iz sirotišnice v okupiranem mestu zbežita v gozd, da bi našla dolino miru, o kateri je Lotti pripovedovala babica.

Dneve slovenskega filma bo v ponedeljek, 5. junija, sklenil Kozoletov film Nočno življenje, ki je prejel številne nagrade. Navdih za film je režiser našel v aferi Baričević, ki je pred leti pretresla Slovenijo. Za triler o temačni strani slovenske družbe je bil Kozole nagrajen tudi na letošnjem festivalu v Karlovyh Varyh.

Film se dotika osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji.

Dneve slovenskega filma v Osijeku pripravljajo v sodelovanju s SFC, slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu in Kinematografi Osijek.

Pred tem se je maja slovenski film predstavil v Sarajevu in v Pulju.