Slovenija 25.5.2017 7:00

Zasavske revirje bo že 15. preplavil pester kulturni program

Hrastnik, 25. maja - S predstavo Ejlijen ekspres v izvedbi Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška se bo drevi v Hrastniku začel 15. festival Rdeči revirji. V sklopu festivala, ki bo do 4. junija potekal še v Trbovljah in Zagorju, se bo zvrstilo okoli 60 dogodkov, med njimi razstave, razne predstave, tudi na ulicah, koncerti, instalacije, branja ter delavnice.

Festival Rdeči Revirji, ki obiskovalce na dogodke vabi brezplačno, v Zasavje prinaša pestro kulturno dogajanje. "Prispevek festivala v slovenskem kulturnem prostoru opredeljujejo široka dostopnost, široko občinstvo, izobraževalni vidik, žanrska pestrost, policentričnost, mednarodna dimenzija, zgoščenost vsebine in forme ter skrb za kulturno dogajanje v lokalnem okolju," so zapisali organizatorji.

Na nocojšnjem odprtju bosta v Delavskem domu Hrastnik zbrane nagovorila umetniški vodja Rdečih revirjev Branko Potočan ter župan Občine Hrastnik Miran Jerič. Sledila bo otvoritvena plesna predstava Ejlijen ekspres avtorjev in izvajalcev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška. "Predstava govori o iskanju tujca v avtorjih in gledalcih. Zaznavanje realnosti takšne, kot je," so zapisali na spletni strani Plesnega teatra Ljubljana.

Festival ponuja "živahno ulično in lutkovno gledališče, sodobni cirkus, likovne in fotografske razstave, instalacije, koncerte, literarna branja in različne praktične delavnice za otroke in odrasle. Ulice se v času festivala spremenijo v odrsko dogajanje, ki je razporejeno čez ves festivalski dan, in prinaša različne vidike participacije". Ulično gledališče vzpostavlja pristen stik s prostorom in gledalci, ob predstavah pa se bo občinstvo seznanilo z aktualnimi trendi na področju scenskih umetnosti.

V Hrastniku bodo med drugimi na sporedu predstave Posvetitev pomladi (prvi del) avtoric Jane Menger, Maše Kagao Knez in Rosane Hribar, Žepi polni zvezd v izvedbi Potočana in Fourklor ter Vrsta skupine Bitnamuun. Ogledati si bo mogoče fotografske portrete transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb Jasne Klančišar ter dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, KUD Ljud bo po ulicah Hrastnika izvedel Invazijo, Andreja Kopač pa bo vodila okroglo mizo Fenomen sodobnega cirkusa v svetu in pri nas.

Celodnevno festivalsko dogajanje bodo zvečer zaokrožili tudi koncerti. V Hrastniku bodo nastopili Koala Voice, Rulja in K'R EN. Festivalsko dogajanje v Hrastniku se bo v nedeljo zaključilo s pripravo tradicionalne zasavske jedi - krumpantočem.

S prvim junijem se bodo Rdeči revirji preselili še v Trbovlje in Zagorje. V Trbovljah bodo program sooblikovale številne lokalne organizacije, med drugim bo Aphra Tesla izvedla predstavo Divja mačeha, ustvarjalci iz zavoda Vitkar in KD Priden možic bodo uprizorili predstavo Rose v deželi cirkusa, zaigrala pa bo Skupina Selecto. Dogodki bodo na sporedu do 3. junija.

V Zagorju bodo Rdeči revirji potekali še dan dlje. Na prvi festivalski dan bodo Beton Ltd. uprizorili gledališko predstavo Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, v petek pa bo dogajanje skoncentrirano v parku dr. Janeza Drnovška Zagorje ob Savi. Na programu bodo razne aktivnosti, zvečer bo Teater Cizamo uprizoril svoj Bejbibum, nato pa bo koncertiral Dejan Žujić. Zagorsko izdajo bo 4. junija zaokrožila ognjena ulična predstava KD Priden možic, poimenovana Pilenai.