Slovenija 25.5.2017 6:00

Četrti Drama festival s sedmimi predstavami domačih in tujih gledališč

Ljubljana, 25. maja - S predstavo Gospa z morja v izvedbi Narodnega gledališča Brno se bo začel Drama festival, ki ga ob koncu sezone četrtič pripravlja ljubljanska Drama. Do 31. maja se bo zvrstilo sedem uprizoritev in več spremljevalnih dogodkov. Poleg otvoritvene bodo na ogled še predstave domačih gledališč in nacionalnih gledališč iz Bratislave, Cetinja in Zagreba.

Ljubljana. Gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po otvoritveni predstavi Henrika Ibsena v režiji umetniškega vodje brnskega gledališča in poznavalca skandinavskega dramatika Martina Františaka bo sledil pogovor z ustvarjalci, ki ga bosta vodila Iva Babić in Marko Mandić. Večer se bo nadaljeval s koncertom Tea Collorija in skupine Momento Cigano.

V petek, 26. maja, bodo popoldne pred Dramo pripravili tematski pogovor o izzivih umetniškega vodenja teatrov z umetniškimi vodji gledališč, ki sodelujejo na festivalu: Františakom iz Brna, Diano Koloini iz Maribora, Eduardom Milerjem iz Trsta, Markom Bratušem iz Nove Gorice in Snježano Abramović Milković iz Zagreba. Zvečer bo Zagrebško gledališče mladih na velikem odru odigralo Nočno življenje Ivana Vidića v režiji Paola Magellija. Po predstavi bosta pogovor z ustvarjalci vodila Nina Ivanišin in Tadej Toš.

Dan pozneje bo nastopilo Slovensko stalno gledališče iz Trsta z uprizoritvijo Teorema. Igro Milana Markovića Matthisa po motivih istoimenskega romana Piera Paola Pasolinija je režiral Sebastijan Horvat. Pogovor z ustvarjalci po predstavi bosta vodila Barbara Cerar in Aljaž Jovanović. V nedeljo, 28. maja, pa se bo predstavilo Slovensko narodno gledališče Nova Gorica z uprizoritvijo režiserke Ivane Djilas Peter Kušter, ki je na letošnjih Dnevih komedije prejela nagrado žlahtna komedija. Pogovor z ustvarjalci bosta povezovala Maša Derganc in Bojan Emeršič.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v ponedeljek, 29. maja, z dvema dogodkoma. Popoldne bo potekal režijski dialog, na katerem se bosta študenta gledališke režije Jan Krmelj in Dorian Šilec Petek pogovarjala z režiserko Ivano Djilas ter režiserjema Sebastijanom Horvatom in Milošem Lolićem o vlogi sodobnega gledališča, njihovih režijskih poetikah in inspiracijah ter o kulturni politiki. Zvečer pa si bo mogoče ogledati Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića in izvedbi mariborske Drame. Sledil bo pogovor med ustvarjalci ter Natašo Barbaro Gračner in Urošom Fürstom.

V torek, 30. maja, zvečer se bo predstavilo Kraljevo gledališče Zetski dom s Cetinja z avtorskim projektom priznanega madžarskega režiserja Arpada Schillinga Do koder pogled seže. Pogovor po predstavi bosta povezovala Saša Mihelčič in Klemen Janežič.

Zadnji dan festivala bo najprej na sporedu tematski pogovor Dramatika in tranzicija. Osrednji gost pogovora o delih, ki v središče svojega zanimanja postavljajo tranzicijo iz socializma v kapitalizem v vsej družbenopolitični in osebni razslojenosti, bo slovaški dramatik Pavol Weiss. Sledil bo nastop Slovaškega narodnega gledališča iz Bratislave, ki bo uprizorilo Weissovo distopično dramo Iz življenja človeštva v režiji uveljavljenega bosanskega režiserja Dina Mustafića. Po pogovoru z ustvarjalci, ki ga bosta vodila Saša Pavček in Igor Samobor, bo festival zaokrožil koncert skupine Moonlight Sky.