Svet 25.5.2017 5:00

V pariškem muzeju Louvre razstava risb nizozemskih umetnikov 17. stoletja

Pariz, 25. maja - V pariškem muzeju Louvre je še do 12. junija na ogled razstava risb nizozemskih umetnikov 17. stoletja. Dela umetnikov, kot so bili Rembrandt van Rijn, Jan van Goyen, Adriaen van Ostade in Willem Pieterszoon Buytewech, dajejo dober vpogled v vsakdanje življenje na Nizozemskem v tistem času, piše na spletni strani muzeja.

Francija, Pariz. Pariški muzej Louvre. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Izbor 93 risb iz različnih francoskih javnih zbirk priča o izjemni raznolikosti prizorov, ki so se jih umetniki lotevali. Na eni strani gre za prizore mestnega in na drugi strani kmečkega življenja.

V mestih so umetniki upodabljali prizore iz svoje okolice. Risbe so nastajale hitro na licu mesta, ali pa kmalu po tistem, ko je na umetnika nek prizor napravil vtis. Pionir na tem področju je bil Rembrandt, ki je risal ljudi iz svoje okolice, pa tudi berače z amsterdamskih ulic.

Poleg prizorov z ulic pa je na razstavi mogoče videti tudi prizore iz notranjščin, tako gostilniške prizore kot prizore iz domačega okolja, ki je v skladu s protestantskim prepričanjem veljalo za tempelj kreposti. Na robu urbanega sveta pa se je dogajalo še vojaško življenje; nastajali so značilni portreti, ki so bili izjemno priljubljeni.

Kar se tiče kmečkih prizorov, je bil Haarlem središče tega žanra z vodilnim slikarjem Adriaenom van Ostadejem, ki so mu sledili številni njegovi študentje. V delih tega izjemno nadarjenega risarja so prebivalci podeželja reducirani na tradicionalne tipe: kmet, krošnjar, potujoči glasbenik in podobno.

Upodabljal jih je kot neotesana bitja, ki se prepuščajo pijači, tobaku in kockanju. Sredi 17. stoletja pa je prišlo do spremembe - gostilniški prizori so postali vedrejši, prizori domačih interierjev pa so slavili krepostno preprostost bivanja.