Svet 26.5.2017 5:00

Disneyjev Bambi še po 75 letih osvaja srca

Los Angeles, 26. maja - Avgusta bo minilo 75 let od nastanka Disneyjevega animiranega filma o srnjačku Bambiju. Ta še vedno razdvaja gledalce na temo, ali gre za prisrčno pripoved o srnjačku in njegovih gozdnih prijateljih ali pa za zgodbo o smrti nedolžnega otroštva. Film je nastal po knjigi avstrijsko-madžarskega avtorja Felixa Saltena, ki je dostopna v 30 jezikih.

Velika Britanija, London. Logotip ameriškega konglomerata Disney. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Logotip ameriškega konglomerata Disney.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Bambi je še vedno eden od najbolj priljubljenih animiranih filmov vseh časov. Disneyjeva klasika velja za prelomnico v njegovem ustvarjanju, saj se prvič zgodi, da ne umrejo le čarovnice in pošasti, temveč tudi nedolžen lik.

Zgodba pripoveduje o življenjski poti srnjačka Bambija, vse od njegovega rojstva in smrti njegove matere, ko jo ustreli lovec, do gozdnega požara in poznejšega obdobja, ko si ustvari družino. Prizor materine smrti je zelo čustven in velja za enega najbolj žalostnih v zgodovini filma.

Kritiki animiranega filma tako sprva niso dobro sprejeli. Zdel se jim je preveč žalosten in zato neprimeren za otroke. Direktor produkcije pri Disneyju Paul Felix pa je povedal, da smrti Bambijeve mame iz filma tedaj enostavno niso mogli izpustiti. Je pa poudaril, da je zelo pomembno, kako takšen prizor v film umestiš. Po njegovih besedah je treba gledalce nanj pripraviti.

Kljub vsemu je prizor tlakoval pot številnim žalostnim epizodam v Disneyjevih filmih, ki so sledili. Tudi smrti kralja Mufase v Levjem kralju.

Felix, ki se ob jubileju ukvarja z diamantno izdajo albuma na Blu-rayju in DVD-ju, je povedal, da si je film prvič ogledal kot odrasel, a ga je kljub vsemu ganil, pohvalil pa je tudi njegovo izredno tehnično dovršenost in rabo barv.

Po poročanju francoske tiskovna agencija AFP je knjiga zelo zaznamovala otroštvo nekdanjega Beatla Paula McCartneyja in ga je spodbudila, da je postal borec za pravice živali.

Poleg glavnega junaka so si mnogi risanko zapomnili po simpatičnem zajčku Tolkaču, radovednem opravljivcu, ki se lepo dopolnjuje s plašnim in nerodnim Bambijem.