Slovenija 25.5.2017 13:37

V SEM vpogled v Afganistan in njegovo etnično podobo

Ljubljana, 25. maja - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo drevi odprli razstavo Afganistan - slovenski pogledi. Razstava prek fotografij in predmetov, od oblačil, orožja in nakita pa do osebnih predmetov slovenskih vojakov in beguncev, odstira zgodovino Afganistana in njegovo raznoliko kulturno dediščino ter način življenja v tej deželi v 19. in 20. stoletju.

Afganistan - slovenski pogledi je prva etnološka razstava v Sloveniji, ki ponuja vpogled v Afganistan in njegovo etnično podobo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica muzeja Tanja Roženbergar, ima večplastno sporočilo.

Prvenstveno izhaja iz tega, da SEM obravnava tudi območja izvenevropskih kultur. Poleg tega menijo, da je ta dežela Slovencem premalo poznana. Kot je povedala, ne poznamo njene bogate kulture, tradicije in dediščine, poleg tega je v današnjem svetu pogosto sprejeta preveč stereotipno, podobe Afganistana pa zreducirane na teroristične napade, migracije in podobno. Kot tretje pa so želeli z razstavo pokazati dosedanje stike Slovenk in Slovencev z Afganistanom.

Kustos za Azijo, Avstralijo in Oceanijo v SEM Ralf Čeplak Mencin je povedal, da se je ideja za razstavo porodila pred šestimi leti, ko še ni bilo begunske krize, danes pa je zaradi svetovnega dogajanja še bolj aktualna, angažirana in zanimiva. Sam je našel približno 50 posameznikov, ki so obiskali Afganistanu, skupaj s predstavniki Slovenske vojske pa je bilo v Afganistanu približno 1000 Slovencev. Če k njim prištejemo še njihove družinske člane, jih je bilo s to deželo povezanih približno 5000, je povedal.

Razstava gledalca popelje skozi 12 poglavij: Afganistan so ljudje, Kje leži Afganistan, Kako se je spreminjal Afganistan, Afganistan doma, Afganistanska kultura, Slovenska vojska v Afganistanu, Daleč od doma, Afganistan in droge, Na tem svetu nismo sami, Brez meja, Opolnomočenje Afganistank in Ne pozabimo na Afganistan.

Združuje približno 400 predmetov, pri čemer jih je dobršen del posodil Muzej za Azijo in Pacifik iz Varšave. Ob njih so predstavljeni predmeti Slovenk in Slovencev, ki so predvsem v 60. in 70. letih minulega stoletja potovali v Afganistan kot popotniki, pa tudi alpinistov in aktivistov.

Postavitev dopolnjujejo fotografije priznanih slovenskih fotografov Mance Juvan, Arneta Hodaliča, Mareta Lakoviča, Boruta Krajnca in še 21 Slovenk in Slovencev, ki so bili v Afganistanu.

V razstavo je vključenih tudi osem dokumentarnih filmov, med njimi film Meje režiserja Damjana Kozoleta, ter instalacija z naslovom Brez meja Eve Petrič, ki predstavlja sobivanje ljudi različnih kultur na skupnem planetu.

Postavitev nadgrajuje sonorična instalacija avtorice Hanne Preus. Kot je povedala, instalacija z obiskovalcem komunicira s pomočjo zvena, ritma in vibracije. "Ko poveže vizualno in zvočno, prostor zaplava v neko emotivno enoto, ki obiskovalcu omogoči, da se poveže s svojo notranjo vibracijo in jo doživi kot neke vrste izstop iz umskega ter vstop v čustveno doživetje," je povedala.

Kot predhodnico razstavi je SEM oktobra tudi izdal knjigo Afganistan - slovenski pogledi z zgodbami Slovenk in Slovencev o njihovi osebni izkušnji Afganistana.