Na hitro prelistano 27.5.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. maja - Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo Pulitzerjevega nagrajenca Davida Caya Johnstona Donald Trump: Resnica o poti na vrh, pri založbi ZRC pa delo filozofinje Monique David-Menard Norost v čistem umu: Kant, Swedenborgov bralec. Založba Zala je izdala roman škotske avtorice Jackie Kay Rdeča prašna cesta in slikanico Andreje Gregorič Darilo.

Ljubljana Knjiga ameriškega novinarja in Pulitzerjevega nagrajenca Davida Caya Johnstona z naslovom Donald Trump: Resnica o poti na vrh. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga ameriškega novinarja in Pulitzerjevega nagrajenca Davida Caya Johnstona z naslovom Donald Trump: Resnica o poti na vrh.
Foto: STA

Ljubljana Slikanica likovne umetnice Andreje Gregorič z naslovom Darilo. Foto: STA

Ljubljana
Slikanica likovne umetnice Andreje Gregorič z naslovom Darilo.
Foto: STA

Ljubljana Delo francoske filozofinje Monique David-Menard z naslovom Norost v čistem umu. Foto: STA

Ljubljana
Delo francoske filozofinje Monique David-Menard z naslovom Norost v čistem umu.
Foto: STA

Ljubljana Avtobiografsko delo Jackie Kay z naslovom Rdeča prašna cesta. Foto: STA

Ljubljana
Avtobiografsko delo Jackie Kay z naslovom Rdeča prašna cesta.

Foto: STA

DONALD TRUMP: RESNICA O POTI NA VRH - PODOBA AMERIŠKEGA PREDSEDNIKA IZPOD PERESA NOVINARJA JOHNSTONA

Ameriški novinar in Pulitzerjev nagrajenec David Cay Johnston, ki je Trumpa spremljal več desetletij, v pričujoči knjigi odgrinja zastor pred Trumpovim skrbno oblikovanim javnim likom, družinsko zgodovino in poslovanjem ter osvetljuje tudi njegove številne povezave s kriminalci in njegovo neizmerno slo po bogastvu ter moči. Trump, potomec nemških priseljencev in sin nepremičninskega mogotca, ki je obogatel tudi na račun državnih subvencij, je predsednik ZDA postal z obljubami, da bo zmanjšal davke, izgnal nelegalne priseljence in poskrbel za revne. Johnston odgovarja na vprašanje, kaj se skriva za podobo samooklicanega milijarderja in "vrhunskega pogajalca". "Če se s Trumpom ne strinjaš, po njegovem preprosto nimaš prav. Če ga prikažeš v luči, ki se ne sklada z njegovo predstavo o samem sebi, si zguba," je o Trumpu med drugim zapisal avtor knjige. Pod prevod se podpisuje Samo Kuščer.

NOROST V ČISTEM UMU - DELO FRANCOSKE FILOZOFINJE O KANTOVEM SREČANJU Z MISLIJO EMANUELA SWEDENBORGA

Filozofinja in psihoanalitičarka Monique David-Menard je v delu Norost v čistem umu osredotočena na vprašanje razmerja med Kantovo predkritično in kritično filozofijo. Knjiga bralcu kaže pomembnost srečanja Immanuela Kanta z mislijo Emanuela Swedenborga, švedskega znanstvenika, ki je pozneje postal duhovidec. Kant je svoje mladostno delo Sanje duhovidca, pojasnjene s sanjami metafizike, posvetil prav Swedenborgu. Avtorica v delu izpostavi ne le nove elemente za razumevanje Kantove filozofije, ampak odpre tudi vrsto novih vprašanj, ki so v središču sodobne evropske filozofije. Avtoričino izhodišče je sistematična analiza Kantovega predkritičnega spisa Bolezni glave in njegov vpliv na Kantovo kritično filozofijo. Delo so prevedli Rok Benčin, Marko Jenko in Ana Žerjav Dussert.

RDEČA PRAŠNA CESTA - AVTOBIOGRAFSKA PRIPOVED O ISKANJU SVOJIH KORENIN

Rdeča prašna cesta je pisateljičina avtobiografska pripoved o iskanju lastne identitete in odkrivanju svojih korenin - nigerijskih po očetu in škotskih po materi - spopadanju s slabo prikritim rasizmom na Škotskem v 70. in 80. letih minulega stoletja ter o moči pripovedovanja zgodb. Svoje potovanje od Glasgowa do Lagosa v iskanju bioloških staršev, ki je polno preobratov, presenečenj, srečnih naključij in silovitih čustev, mojstrsko, brez sentimentalnosti prepleta z distanco, humorjem in ljubeznijo. Roman je poslovenila Mateja Petan.

Jackie Kay (1961) je priznana škotska avtorica več pesniških zbirk in proznih del. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim Guardianovo nagrado za roman in odlikovanje reda Britanskega imperija za zasluge na področju književnosti, nedavno pa tudi častni naziv škotske nacionalne pesnice. Rdeča prašna cesta je po romanu Trobenta njeno drugo prozno delo, prevedeno v slovenščino.

DARILO - AVTORSKA SLIKANICA O ISKANJU DARIL

Protagonistka avtorske slikanice brez besed je Mimi, ki se odpravi na potep po mestu. Nanj povabi tudi mlade bralce, ki po pisanih uličicah z njo odkrivajo mestni vrvež in različna darila.

Likovna umetnica Andreja Gregorič se je po diplomi na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje odločila za pot ilustratorke. Razstavlja doma in v tujini. Slikanice z njenimi ilustracijami so že dosegle Anglijo, Portugalsko in Brazilijo, Hektor in duh po človeku pisatelja Dima Zupana je leta 2010 prejela desetnico.