Svet 28.5.2017 0:30

V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad sklenil filmski festival

Cannes, 28. maja - V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad drevi zaključil 70. mednarodni filmski festival, ki je od 17. maja narekoval korak filmski javnosti. Letošnjo izdajo je zaznamoval ne le jubilej, ampak tudi nekaj novosti, med njimi vključitev dveh Netflixovih filmov v tekmovalni program. Za zlato palmo, glavno festivalsko nagrado, se poteguje 19 filmov.

Francija, Cannes. 70. mednarodni filmski festival. Ameriški igralec Will Smith. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
70. mednarodni filmski festival.
Ameriški igralec Will Smith.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med filmi, ki jih omenjajo kot letošnje kandidate za zlato palmo, so Brez ljubezni ruskega scenarista in režiserja Andreja Zvjaginceva, Uboj svetega jelena grškega režiserja z bivališčem v ZDA Jorgosa Lantimosa in Srečni konec avstrijskega avtorja Michaela Hanekeja.

Za zlato palmo se s svojimi filmi potegujejo še režiserji Robin Campilo, Hong Sangsoo, Noah Baumbach, Sofia Coppola, Todd Haynes, Josh in Benny Safide, Sergei Loznitsa, Faith Akin, Michel Hazanavicius, Francois Ozon, Naomi Kawase, Kornel Mundruczo, Jacques Doillon, Ruben Östlund, Lynne Ramsay in Bong Joon Ho.

Vključitev njegovega filma Okja v tekmovalni program je razjezila mnoge. Film je producirala družba Netflix, ki filmov ne prikazuje v kinih, ampak neposredno na svojem internetnem televizijskem kanalu. Na začetku projekcije so ob film prikazu znaka družbe Netflix v dvorani žvižgali, na koncu pa so mu ploskali.

Netflix pa je razdvojil tudi člana žirije Pedra Almodovarja in Willa Smitha. Predsedujoči letošnji žiriji Almodovar je razburil s svojo izjavo, da naj Netflixova filma ne dobita sploh nobene nagrade. Smith pa je na drugi strani odkrito stopil v bran ameriškemu ponudniku medijskih vsebin.

Lani je zlata palma pripadla filmu Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha.